Παράσταση Δικηγόρου κατά τη σύνταξη συμβολαίου. Τι μέλλει γενέσθαι;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το άρθρο 42 του Ν.Δ 3026/1954 «Κώδικος Περί Δικηγόρων» όπως ισχύει, προβλέπει και προστατεύει τα δικαιώματα των δικηγόρων που απορρέουν «από την παροχή των υπηρεσιών μας», από την σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων εχόντων αντικείμενο την σύνταξη, μετάθεση αλλοίωση ή κατάργηση πραγματικών δικαιωμάτων επί ακινήτων και λοιπών συμβολαιογραφικών πράξεων όπως ορίζονται στην ανωτέρω διάταξη.

Από τις επαπειλούμενες μεταρρυθμίσεις με το περίφημο «άνοιγμα των επαγγελμάτων», έχει βρεθεί στο στόχαστρο, εκτός των άλλων, η παράσταση μας στα συμβόλαια και ιδίως υπέρ του πωλητή.

Όμως ουδείς εκ των «μεταρρυθμιστών» τολμά να αναφέρει ότι η ίδια η διαφύλαξη των συμφερόντων του εκάστοτε πολίτη θα θιγεί άμεσα και καταστρεπτικά>, εάν εμείς>, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, «οι επάρατοι δικηγόροι» για κάποιους μονίμως και ασχέτως κρίνοντες τηλεστάρ, δεν είμαστε δίπλα του, δεν «παραστούμε» ενώπιον αυτού, των αντισυμβαλλομένων και του Συμβολαιογράφου. Ουδείς αναφέρει τις ποινικές ευθύνες που επωμιζόμεθα για κάθε συμβόλαιο «που πάει στραβά», ουδείς αναφέρει ότι ο Δικηγόρος λαμβάνει τα Ελάχιστα σε σχέση πχ με τον Μεσίτη και προσφέρει τα Μέγιστα.

Αναφορικά με το πόνημα αυτό, δεν θα μπορούσα φυσικά να συγκριθώ με άξιους και καθόλα εμπειρότερους εμού συναδέλφους, η γνωστική επάρκεια των οποίων είναι ή θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα για τους νεώτερους. Θεωρώ όμως ότι μπορώ να βοηθήσω από την πλευρά μου ιδίως τους νέους συναδέλφους μας για μία πρακτική, χρηστική και ευσύνοπτη αντίληψη και κατανόηση βασικών εννοιών και προϋποθέσεων του μεγάλου αυτού πεδίου δικηγορικής ύλης.

Στους χαλεπούς αυτούς καιρούς το μόνον που μπορούμε να κάνουμε είναι ο καθείς εξ ημών να μην ομφαλοσκοπήσει, να μην μεμψιμοιρήσει αλλά να συνεχίσει να προσπαθεί.

Στα πλαίσια αυτού του πνεύματος και αυτής της συλλογιστικής σας χαιρετώ και σας εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη, ευψυχία και σωματική ρώμη για μία ζωή ευτυχίας και αξιοπρέπειας που όλοι αξίζομε.

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρατίθεται η σχετική εργασία μου -χρήσιμο βοήθημα για κάθε συνάδελφο- με τίτλο "Προκαταρκτικές ενέργειες για την έγκυρη σύνταξη διαφόρων συμβολαίων".

http://helen-georgopoulos.blogspot.com

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ελένη Γεωργοπούλου
Υποψήφια Σύμβουλος ΔΣΑ
«Κοινωνία των Δικηγόρων»

Σχόλια

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΕ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ

Μπορείτε να με ενημερώσετε σχετικά με την παράσταση του δικηγόρου σε αγοραπωλησίες. Που μπορώ να βρω ποιες είναι οι υποχρεώσεις του δικηγόρου. Τι σημαίνει παράσταση.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.