Προτροπή για ένα καλύτερο Αύριο στη Δικαιοσύνη με γνώμονα και την Ιστορία

Αποφάσισα να συμμετάσχω ως υποψήφιος σύμβουλος στις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2011, με το συνδυασμό «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» και υποψήφιο Πρόεδρο τον Γιάννη Αδαμόπουλο, διότι η καθημερινή μου ενασχόληση με την δικηγορία επί 23 συνεχόμενα έτη, αλλά και η οικογενειακή μου παράδοση στο χώρο της δικαιοσύνης, αφού οι γονείς μου είναι ανώτατοι δικαστές και ειδικότερα η μητέρα μου Άννα Αθανασιάδου Ματσιώτα είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε Δικαστής στην Ελλάδα και η πρώτη γυναίκα που έγινε Αρεοπαγίτης, ο δε πατέρας μου Δημήτριος Ματσιώτας ήταν μέχρι και το βαθμό του Εφέτη στην πολιτική δικαιοσύνη και μετέπειτα προήχθη σε Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μου έχουν δώσει την δυνατότητα να γνωρίζω πολύ καλά τα καθημερινά θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης, γεγονός που με οπλίζει με δύναμη και εμπειρία για να συνεισφέρω στην επίλυση των τεραστίων προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Η κατάσταση που επιδεινώνεται συνεχώς από την αυξημένη συσσώρευση υποθέσεων προς εκδίκαση ενώπιον των δικαστηρίων, έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στον προσδιορισμό των δικασίμων, αλλά και στην έκδοση των αποφάσεων. Ομοίως ο περιορισμένος χρόνος εκδίκασής τους, δηλαδή από τις 9:00 πμ έως τις 3:00 μμ οδηγεί τις περισσότερες υποθέσεις στην ματαίωση ή τις επανειλημμένες αναβολές, κάτι που συνεπάγεται άμεσα την ταλαιπωρία των δικηγόρων που αναμένουν την συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο επί ματαίω, χωρίς δηλαδή απολύτως κανένα αποτέλεσμα, αφού οι υποθέσεις τους τελικώς δεν εκδικάζονται και το μόνο που απομένει είναι η καθημερινή εξουθένωσή τους και μάλιστα τις πλέον παραγωγικές ώρες εργασίας που είναι οι πρωινές, χωρίς καμμία ουσιαστική άσκηση του λειτουργήματος. Αυτό δεν έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις στον δικηγόρο, αλλά του στερεί τη δυνατότητα και της πρακτικής εξάσκησής του και βεβαίως της ανάδειξής του στον κλάδο του.

Επιπλέον αυτών ακόμα και η απλή κατάθεση των δικογράφων έχει καταντήσει επίπονη και απογοητευτική διαδικασία, αφού τελικά ο προσδιορισμός είναι μετά από πολλά έτη στις τακτικές δικασίμους και ακόμα και στις κατά νόμο επείγουσες περιπτώσεις των ασφαλιστικών μέτρων ή σε διαδικασίες απλές όπως της εκουσίας δικαιοδοσίας οι προσδιορισμοί γίνονται μετά από πολλούς μήνες, ακόμα και στην έκδοση των διαταγών πληρωμής η καθυστέρηση είναι πολύμηνη και βέβαια στις ειδικές διαδικασίες των εργατικών και των μισθωτικών διαφορών ο προσδιορισμός είναι μετά από τουλάχιστον ένα (1) έτος. Ομοίως και οι ποινικές υποθέσεις εκδικάζονται μετά από πολλές αναβολές μετά από πολλά έτη από την σχετική άσκηση της ποινικής δίωξης με αποτέλεσμα να επικρατεί η άποψη της ατιμωρησίας. Έτσι λοιπόν ενθαρρύνεται η ασυδοσία των πολιτών και η κακοπιστία των συναλλασσομένων !!!

Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στον δεύτερο βαθμό ενώπιον των εφετείων, αλλά και ενώπιον των ανωτάτων δικαστηρίων του ΑΠ του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και βέβαια ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για απονομή πολιτικής, ποινικής ή διοικητικής δικαιοσύνης αντίστοιχα.

Όλα λοιπόν τα προβλήματα στο χώρο της δικαιοσύνης την οδηγούν στην καταρράκωσή της ως θεμελιώδη θεσμό του πολιτεύματος και της δημοκρατίας. Οι συμπράττοντες λοιπόν λειτουργοί αυτής, θα πρέπει να επιστρατεύσουν τις δυνάμεις τους για να περισώσουν ότι απέμεινε και να θεμελιώσουν εκ νέου ένα νέο οικοδόμημα στα πρότυπα λειτουργίας κατά το απώτερο παρελθόν, τότε που όλα λειτουργούσαν άψογα, εξυψώνοντας το κύρος της δικαιοσύνης και προκαλώντας το δέος και το σεβασμό των πάντων. Ολοι πρέπει να θυμόμαστε τον τέως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ζηλύμωνα που ευρισκόμενος στο ανώτατο αυτό αξίωμα και διαισθανόμενος το τεράστιο κύρος που απέπνεε την εποχή εκείνη η θέση του αυτή σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου, απάντησε στην πρόσκληση του τότε Πρωθυπουργού Βενιζέλου να τον επισκεφθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο για να συζητήσουν και να του προσφέρει καφέ, ότι «ο Πρόεδρος του Α.Π. έχει γραφείο και μπορεί να τον δεχθεί εκεί».

Η ιστορία μας λοιπόν μας δείχνει ορθά το δρόμο για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης, αρκεί να ακολουθήσουμε πιστά τις ίδιες αρχές και τα πρότυπα του μακρινού παρελθόντος, τότε που άλλοι άνθρωποι, με ανύπαρκτα μέσα, πενιχρή νομολογία και πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά με θαυμαστή θέληση και πάντα με αρχές παρήγαγαν τεράστιο έργο χωρίς καθυστερήσεις και εύκολες δικαιολογίες. Πρέπει λοιπόν άμεσα να πέσουν οι τόνοι, απαιτείται περισσότερη δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους, μεγαλύτερες θυσίες και βαθιά τομή στην δικονομία ώστε να επιτευχθεί η ουσία περισσότερο από τους τύπους. Με σταθερή δυναμική και άμεσες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των δικαστηρίων, θα πρέπει να διορθωθούν οι καθυστερήσεις και να αποδοθεί η δικαιοσύνη γρήγορα και ορθά !!! Η ποιότητα του έμψυχου υλικού και η βελτίωση των συνθηκών απονομής πρέπει να ελέγχονται καθημερινά ώστε να ξεφύγει η κατάσταση από το τέλμα που έχει περιέλθει και να εξυψωθεί στο απώτερο σημείο της, αφού είναι γνωστό ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί το θεμελιώδη λίθο της Δημοκρατίας και της Κοινωνίας και δεν νοείται με κανένα τρόπο η διάλυσή της !!!

Έχοντας όλα αυτά υπόψη μου αποφάσισα να συμμετέχω στις εκλογές του Συλλόγου μας θέλοντας να συμβάλλω προσωπικά στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων και στη βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος. Γνωρίζω καλά ότι δεν είναι εύκολο αλλά πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε φιλοδοξίες και αξιώσεις προκειμένου να διορθώσουμε τις χρόνιες αδυναμίες και να αποκτήσουμε ένα καλύτερο επίπεδο δουλειάς. Ακόμα πιστεύω ότι αυτές οι προσπάθειες επαγγελματικής ανόρθωσης για να πετύχουν επιβάλλουν την κοινή προσπάθεια, την ενιαία βούληση και τη συλλογική δέσμευση όλων των ενδιαφερομένων, δηλαδή των δικηγόρων, των δυνάμεων της Πολιτείας και των λειτουργών της δικαιοσύνης.

Πυξίδα όλων μας πρέπει να είναι η πρωτοβουλία για συλλογική συμμετοχή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για την βελτίωση λειτουργίας του συστήματος. Ο στόχος είναι κοινός: να αλλάξουμε πορεία και να αναδείξουμε εκ νέου ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί το θεμελιώδη λίθο της Δημοκρατίας και της Κοινωνίας. Μόνο έτσι θα συμβάλλουμε στην Ελλάδα της ανάπτυξης, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

 
Γεώργιος Δημ. Ματσιώτας
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ (ΑΜ ΔΣΑ 14171)
LL.M / LONDON SCHOOL OF ECONOMICS (L.S.E.)

Υποψήφιος Σύμβουλος ΔΣΑ
«Κοινωνία των Δικηγόρων»

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.