Σχέδιο Προγράμματος Συνδυασμού «Κοινωνία των Δικηγόρων» - Μπορείς και εσύ να συμμετέχεις στη διαμόρφωσή του

Είναι γεγονός πως στη χρονική περίοδο που διανύουμε κάθε εκλογική διαδικασία αντιμετωπίζεται εκ μέρους των πολιτών με μεγάλη και πρωτοφανή σε σχέση με το παρελθόν δυσπιστία. Η απαξίωση θεσμών και προσώπων στην οποία καταφεύγει μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας προκύπτει αναμφισβήτητα ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης και γιγάντωσης προβλημάτων επί των οποίων οι προς τούτο ταγμένοι αδυνατούν να εξεύρουν λύσεις. Τα μέλη του Συλλόγου μας, αποτελώντας ένα ενεργό και βαθιά σκεπτόμενο τμήμα της κοινωνίας, δε θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόσωπα και θεσμούς με διαφορετικό τρόπο. Αναφέρομαι στην απογοήτευση και στη δυσπιστία οι οποίες αγγίζουν πλέον τόσο τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Σύλλογό μας, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, και ασχολούνται με τα κοινά, καθώς επίσης και όσους ενδεχομένως εκδηλώσουν την πρόθεσή τους προς ανάλογη ενασχόληση.

Ομολογώ πως οι σκέψεις αυτές πέρασαν από το μυαλό μου και με προβλημάτισαν ιδιαίτερα. Η λειτουργία τους ωστόσο υπήρξε η ακριβώς αντίθετη από αυτή που θα ανέμενε κανείς. Δεν αποτέλεσαν αποτρεπτικό παράγοντα, αλλά αντίθετα με ώθησαν ακόμα περισσότερο στη δραστηριοποίηση. Έχοντας άμεση επίγνωση της κρίσιμης εθνικής συγκυρίας και με την ακλόνητη πεποίθηση πως οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δεν πρέπει να ιδωθούν απλώς και μόνο ως μία ακόμα συνήθης συνδικαλιστική διαδικασία, έλαβα την απόφαση να ηγηθώ μιας προσπάθειας διεκδίκησης, δράσης και δημιουργίας. Πλαισιωμένος από μία σειρά εκλεκτών συναδέλφων που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν και αντιλαμβάνονται την ενασχόλησή τους με τα κοινά ως πρόκληση προκειμένου να αποδείξουν πως υπάρχουν ακόμα υγιείς δυνάμεις στην κοινωνία μας οι οποίες αξίζουν τη στήριξη και την εμπιστοσύνη μας, θέτω στην κρίση σας την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και σας ζητώ να μας δώσετε την ευκαιρία να κριθούμε από το έργο μας.

Κινητοποιούμενοι όχι από διάθεση προσωπικής ανάδειξης, αλλά ειλικρινούς διάθεσης προσφοράς και επίλυσης προβλημάτων που δυστυχώς χρονίζουν, καταστρώσαμε έπειτα από πολλή σκέψη ένα σχέδιο προγράμματος, ιεραρχώντας προτεραιότητες και προτείνοντας σαφείς λύσεις. Η διαδικασία καταγραφής των υφιστάμενων προβλημάτων δεν έγινε με γνώμονα την εκλογική δύναμη του αποδέκτη-μέλους της κάθε ξεχωριστής κατηγορίας συναδέλφου (νέου δικηγόρου, μητέρας δικηγόρου, ηλικιωμένου συναδέλφου κλπ), αλλά βασίστηκε στην επιθυμία μας η επόμενη διοίκηση του Συλλόγου να έχει στα χέρια της ένα έτοιμο πλαίσιο πάνω στο οποίο οφείλει να δραστηριοποιηθεί, ένα σχέδιο με μεγάλο εύρος που θα αγκαλιάζει τον κάθε συνάδελφο και τις ξεχωριστές ανάγκες του. Το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί απλώς και μόνο κάποιο είδος προγραμματικής εξαγγελίας, κατά τα συνήθως συμβαίνοντα σε κάθε μορφής αρχαιρεσίες, αλλά τίθεται στην κρίση των συναδέλφων ως αφορμή για σκέψη, προβληματισμό και συζήτηση. Δεν καλούμε τους συναδέλφους να προσχωρήσουν άκριτα στις απόψεις μας. Αντίθετα, τους καλούμε να γίνουν συνδιαμορφωτές του προγράμματος το οποίο, αν κριθούμε άξιοι της εμπιστοσύνης τους, θα κληθούμε να υλοποιήσουμε την επαύριο των εκλογών. Πρόθεσή μας είναι να καταστήσουμε, έστω και έμμεσα-έστω και σε αυτό το αρχικό στάδιο, τον κάθε δικηγόρο ενεργό μέλος της διοίκησης του Συλλόγου μας, αποφεύγοντας την αποκοπή των μελών του Δ.Σ. από την επαφή τους με την κοινωνία και τα καθημερινά προβλήματα του κλάδου. Κάθε σκέψη, κάθε ιδέα, κάθε νέα εκ μέρους των συναδέλφων προσπάθεια θεσμικής έκφρασης μπορεί να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη χάραξη μιας οδού διαφυγής από την κρίση, στην ενίσχυση των συλλογικών μορφών διεκδίκησης και δημιουργίας τις οποίες καλούμαστε να αναλάβουμε υπεύθυνα και στη βελτίωση εντέλει της καθημερινότητας του καθενός από εμάς.

Το ανά χείρας σας σχέδιο προγράμματος αντικατοπτρίζει μία εκ μέρους μας ιεράρχηση προτεραιοτήτων, στοχευμένων ανά κάθε ξεχωριστό τομέα-ζήτημα και συνοδευόμενων από μία σειρά ρεαλιστικών και, ως εκ τούτου, εφαρμόσιμων λύσεων. Πολλές από τις ιδέες μας είναι σίγουρα καινοτόμες, άλλες πάλι μπορεί και να μη διατυπώνονται για πρώτη φορά. Ωστόσο, αυτό που σίγουρα μας διαφοροποιεί ως συλλογική προσπάθεια είναι η έντονη διάθεσή μας να φανούμε απλοί και χρήσιμοι, δεσμευόμενοι ότι θα καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις σε μάχες αναγκαίες για το λειτούργημά μας. Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε τους συναδέλφους όχι απλά να μας περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους και να μας στηρίξουν με την ψήφο τους, αλλά να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και του εμπλουτισμού του προγράμματός μας, διορθώνοντας ενδεχόμενες αβλεψίες μας και συνεισφέροντας απόψεις που μπορούν να συμβάλλουν στο κοινό καλό.

Η προτεινόμενη αυτή μορφή Διαβούλευσης για το Πρόγραμμα του Συνδυασμού μας μπορεί να γίνει:

  • είτε μέσω προσωπικών επαφών και συζητήσεων με όλους εμάς τους εκφραστές της συλλογικής αυτής προσπάθειας
  • είτε μέσω ηλεκτρονικής αποστολής προτάσεων - ιδεών:
    • με e-mail στο info@ktd.gr
    • συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε εδώ
    • χρησιμοποιώντας τα σχόλια (comments) που θα βρείτε στην ενότητα Προτάσεις

Άλλωστε, η συλλογική δράση και ο δημιουργικός διάλογος είναι έννοιες σύμφυτες με τον ενεργό ρόλο που κάθε μέλος της «Κοινωνίας των Δικηγόρων» έχει εντός του συνόλου του επιστημονικού μας κλάδου. Η υλοποίησή τους θα αποτελέσει την εν τοις πράγμασι πλέον αποτύπωση της κοινής συνειδητοποίησης πως είναι «Ευθύνη να ‘σαι Δικηγόρος».

 

Γιάννης Αδαμόπουλος Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ «Κοινωνία των Δικηγόρων»

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.