Άσκηση ποινικών διώξεων κατά των επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. - Δήλωση Προέδρου ΔΣΑ

Τετάρτη, 23/01/2013 - 00:00

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 22-1-2013

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την, όπως αποδεικνύεται εύρυθμη λειτουργία των εισαγγελικών αρχών, και τη διεξοδική προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η οποία είχε ως συνέπεια την υποβολή πρότασης από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη για την άσκηση ποινικών διώξεων – και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος - κατά των επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ως υπεύθυνων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αντιλαμβανόμενος ως πρώτιστο καθήκον του την προάσπιση όχι μόνο των δικαιωμάτων των μελών του αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών και παρεμβαίνοντας, στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε ζήτημα μείζονος εθνικού ή κοινωνικού συμφέροντος – δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορος απέναντι στις καταγγελίες και στα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και την εμπλοκή της στη διαμόρφωση του ύψους του τελικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Έτσι λοιπόν, στις 29-9-2011 ο ΔΣΑ ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία και κατέθεσε, έπειτα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώπιον του κυρίου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά σχετικά με τη διάπραξη σοβαροτάτων αξιοποίνων πράξεων, που έχουν καταγγελθεί και αφορούν στην αλλοίωση των στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή «ΕΛ.ΣΤΑΤ», η οποία - όπως έχει καταγγελθεί - παράνομα διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την υπογραφή του Μνημονίου και την επιβολή, εξαιτίας αυτού, στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων (όπως: εργασιακή εφεδρεία, βαρύτατα φορολογικά μέτρα, εκποίηση δημόσιας περιουσίας, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λ.π.) σε βάρος του Ελληνικού λαού. Μέσω της εν λόγω αναφοράς μας ζητήσαμε αφενός μεν την άμεση επείγουσα ποινική διερεύνηση του ζητήματος, προκειμένου να υποστούν οι ένοχοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί κ.λ.π.) την παραδειγματική τιμωρία για τις αξιόποινες πράξεις, που από την δικαστική ερεύνα ήθελε αποδειχθεί ότι διέπραξαν, αφετέρου δε την εισαγωγή της υπόθεσης, κατ' άρθρο 29 ΚΠοινΔ, στο Δικαστήριο των Εφετών και τον ορισμό Εφέτη Ανακριτή.

Μάλιστα, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και οι ποικίλες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο ευνοούν την κίνηση των ως άνω δικαστικών και λοιπών θεσμικών διαδικασιών, καθώς φαίνεται πως η ιδιότυπη – μέχρι πρότινος επικρατήσασα – σιωπή αρχίζει να σπάει, όπως αποδεικνύεται εναργώς και από τις πρόσφατες δηλώσεις του τέως κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα και Υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου αναφορικά με τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο ελήφθη η απόφαση για την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και όλα τα συναφή ζητήματα. Η, όπως καταγγέλλεται, δόλια υιοθέτηση εσφαλμένων στατιστικών μεθόδων όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα, πολλώ δε μάλλον όταν τις εν λόγω πρακτικές έσπευσαν κατά το παρελθόν και σπεύδουν ακόμα να υπερασπιστούν – λόγω και έργω – τόσο ο ελεγχόμενος από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής τέως Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και ο τέως Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, επιτιθέμενοι παράλληλα στη Δικαιοσύνη και επιδιώκοντας να απαξιώσουν το έργο και το κύρος των ανεξάρτητων Δικαστικών λειτουργών που επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους, δίχως να υποκύπτουν σε πιέσεις και κάθε λογής συμφέροντα.

Πλέον, έπειτα από τη σημερινή εξέλιξη, αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι για τη μέχρι σήμερα πορεία της δικαστικής διερεύνησης, η οποία δίνει μία έμπρακτη ελπίδα για την επιβολή της νομιμότητας και την απαρχή μιας αναγκαίας και ουσιαστικής κάθαρσης στο δημόσιο βίο από πρόσωπα και νοοτροπίες που λυμαίνονταν επί σειρά ετών το δημόσιο συμφέρον, αδιαφορώντας για τις επιζήμιες συνέπειες των – άλλοτε ανεύθυνων και άλλοτε ιδιοτελών – ενεργειών τους.

Ευελπιστούμε πως η απόδοση των ευθυνών στους υπαιτίους δεν θα αργήσει και δεν θα υπονομευτεί από όσους επιθυμούν διακαώς τη συγκάλυψη αυτού του πρωτόγνωρου για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας σκανδάλου, που είχε ως συνέπεια να εισέλθει η χώρα μας σε ένα καθεστώς πρωτοφανούς δημοσιονομικού ελέγχου, υποβαλλόμενη – μαζί με τους πολίτες της – σε πλήθος δυσβάστακτων οικονομικών θυσιών. Η διεξοδική δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και η επέκταση ενδεχομένως της ποινικής δίωξης και σε άλλα πρόσωπα παρίσταται επιτακτική προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς και να εμπεδωθεί το συναίσθημα δικαιοσύνης και ευνομίας.

Ο ΔΣΑ, δεσμεύεται να συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να παρεμβαίνει δυναμικά, θεσμικά και αποτελεσματικά, προασπίζοντας τη νομιμότητα, τη δημοκρατική ομαλότητα, το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών. Με τις πρωτοβουλίες του, οι οποίες δικαιώνονται διαρκώς, αναδεικνύει την υψηλή θεσμική αποστολή του δικηγορικού στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου ως θεματοφύλακα της νομιμότητας και πιέζει. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος για τον οποίο εσχάτως οι Δικηγόροι της χώρας στοχοποιήθηκαν και επιχειρήθηκε συστηματικά να απαξιωθούν συλλήβδην…

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.