Δήλωση Προέδρου Δ.Σ.Α., Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πέμπτη, 07/03/2013 - 22:07

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

       Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα

          Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα, 7/3/2013

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Α., ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, με κατοχύρωση τόσο σε συνταγματικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου – Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών), η οποία θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τιμά τους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών για την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και στην πράξη.

Στο ισχύον ελληνικό Σύνταγμα του 1975, η ισότητα των φύλων κατοχυρώνεται με το άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο “[ο]ι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις”. Επιπλέον, το νέο άρθρο 116 παρ. 2 του Συντάγματος, όπως αντικαταστάθηκε κατά την αναθεώρηση του 2001, κατοχυρώνει τη δυνατότητα ανάπτυξης θετικών δράσεων (affirmation action) για την εξάλειψη των σχετικών διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας γυναικών και ανδρών, ως εξής: “Δεν αποτελεί διάκριση λόγω φύλου η λήψη θετικών μέτρων για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το Κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών.”

Κατά την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, τόσο οι άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις που υφίσταται στην πράξη η γυναίκα δικηγόρος όσο και οι ιδιαίτερες δυσχέρειες που διαχρονικά αντιμετωπίζει είναι εξαιρετικά εμφανείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γυναίκα δικηγόρος, στο πλαίσιο της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε δυσμενέστερη θέση και χρειάζεται να μοχθήσει πολύ περισσότερο, καθόσον, στις περισσότερες περιπτώσεις, καλείται να ανταποκριθεί στα εξοντωτικά ωράρια (ακριβέστερα: στη μη ύπαρξη δεδομένων ωραρίων) και τις εν γένει απαιτήσεις του δικηγορικού λειτουργήματος, παράλληλα προς τις ιδιαίτερες συνθήκες που συνεπάγεται η δημιουργία οικογένειας, η εγκυμοσύνη και η μητρότητα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών συναισθάνεται πλήρως την ιδιαίτερη θέση της γυναίκας δικηγόρου και, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες ενόψει της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε, δεν παύει να επιδιώκει, τόσο στο επίπεδο της Πολιτείας όσο και στο επίπεδο του ίδιου του Συλλόγου, τη λήψη μέτρων για τη στήριξή της, όπως άλλωστε επιδιώκει τη λήψη μέτρων για τη στήριξη όλων των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων συναδέλφων.

Ωστόσο, η δράση του Συλλόγου μας σε ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν περιορίζεται μόνο στα μέλη του. Ήδη, τον Ιούνιο του 2012, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, από κοινού με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Πάτρας, Ηρακλείου και Λαμίας, υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την παροχή δωρεάν Νομικών Υπηρεσιών και Νομικής Βοήθειας (Legal Aid) σε γυναίκες θύματα της έμφυλης βίας. Καταδικάζοντας τη βία κατά των γυναικών ως την πλέον ειδεχθή, συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ουσιαστικής και αποτελεσματικής συμβολής της Πολιτείας στην ενίσχυση των γυναικών θυμάτων της έμφυλης βίας, ο Σύλλογός μας ανέλαβε, στο πλαίσιο του σχετικού Πρωτοκόλλου, την υποχρέωση συνεργασίας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων που βρίσκονται στην Αθήνα και εξασφάλισης συνηγόρων υπεράσπισης ενώπιον των δικαστηρίων και κάθε άλλης δημόσιας αρχής για κάθε συμβουλευόμενη γυναίκα που παραπέμπεται για νομική βοήθεια, καθώς και, εν γένει, εξασφάλισης συνηγόρων υπεράσπισης και παροχής νομικών υπηρεσιών, με το ελάχιστο δυνατό κόστος, σε γυναίκες θύματα της έμφυλης βίας.
 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.