"Καθημερινή οδύσσεια η απονομή δικαιοσύνης" - Συνέντευξη του Γιάννη Αδαμόπουλου στο περιοδικό "Πολιτικά Θέματα"

Πέμπτη, 24/02/2011 - 19:38

Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τις διοικήσεις των συλλόγων τους. Στην πρωτεύουσα, υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είναι και ο κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία των Δικηγόρων», ο οποίος μαs μίλησε για το πρόγραμμα και τους στόχους του.

Ο κ. Αδαμόπουλοs θεωρεί «ορθάνοιχτο» το δικηγορικό επάγγελμα και είναι κατηγορηματικά αντίθετοs «στη μετατροπή του δικηγόρου-συλλειτουργού της Δικαιοσύνης σε έμπορο», η οποία βαφτίζεται άνοιγμα. Το σημερινό σύστημα απονομής τηs Δικαιοσύνης το χαρακτηρίζει «καθημερινή οδύσσεια» και για τη συνδικαλιστική παράταξη «Κοινωνία των Δικηγόρων», που εκπροσωπεί, τονίζει ότι έχει ξεκάθαρες θέσεις και συνολικό πρόγραμμα για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τουs δικηγόρους.

 
- Κατεβαίνουν πολλές παρατάξεις και υποψήφιοι Πρόεδροι στις προσεχείς εκλογές του Δ.Σ.Α. Γιατί, από όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές του Δ.Σ.Α., να επιλέξει ένας δικηγόρος να στηρίξει την «Κοινωνία των Δικηγόρων»;

Η «Κοινωνία των Δικηγόρων» είναι η μόνη συνδικαλιστική παράταξη που διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων επί τη βάσει ενός συνολικού προγράμματος για κάθε ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο μας. Ειδικότερα, έχουμε διατυπώσει σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις, με όραμα και ρεαλισμό: α) για την ενίσχυση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος, β) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα της δικηγορίας, γ) για την καλύτερη διοίκηση του Συλλόγου και των Ταμείων μας, δ) για την κοινωνική προστασία ειδικών κατηγοριών συναδέλφων μας, αλλά και ε) για την αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του Δικηγορικού Συλλόγου. Και είμαστε υπερήφανοι γιατί το πρόγραμμά μας δεν αποτελεί προϊόν μιας κλειστής ομάδας «ειδημόνων» αλλά διαμορφώθηκε κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με εκατοντάδες συναδέλφους και ολοκληρώθηκε μετά από δημόσια διαβούλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας μας (www.ktd.gr).

- Πείτε μας δύο λόγια για το πρόγραμμά σας.

Ως μάχιμος δικηγόρος, μετά από δύο και πλέον δεκαετίες στις αίθουσες και στους διαδρόμους των δικαστηρίων, θα έλεγα ότι η επαφή με το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και τις δημόσιες υπηρεσίες είναι μια καθημερινή «Οδύσσεια»: προκλητική καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης που αγγίζει πρακτικά τα όρια της αρνησιδικίας, απαράδεκτες συνθήκες στους χώρους των Δικαστηρίων, συμφόρηση της γραμματειακής ύλης στις υπηρεσίες κατάθεσης δικογράφων και προσδιορισμού εκδίκασης των υποθέσεων, αλόγιστη χωροταξική διασπορά των δικαστικών υπηρεσιών. Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, προφανώς απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός και ισχυρή πολιτική βούληση. Η «Κοινωνία των Δικηγόρων» διεκδικεί: α) την αύξηση του αριθμού των δικαστών και του ανθρώπινου δυναμικού των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, β) την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, γ) τον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, δ) τη χωροταξική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, καθώς και ε) την καθιέρωση θεσμικής γνωμοδοτικής αξιολόγησης του δικαστικού έργου με τη συμμετοχή και των Δικηγορικών Συλλόγων.

- Αν εκλεγείτε τι μπορείτε να κάνετε για τους νέους συναδέλφους σας, οι οποίοι κατά γενική ομολογία αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα;

Στις προτεραιότητές μας περιλαμβάνονται η καθιέρωση μίας αποτελεσματικής διαδικασίας ελέγχου της τήρησης των ελάχιστων αμοιβών που προβλέπονται για τους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους, η κατάργηση της ετήσιας εισφοράς στο Σύλλογο για συναδέλφους κάτω της πενταετίας, η ενίσχυση του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Νέων Δικηγόρων και η προτίμηση των νέων συναδέλφων ως συνηγόρων υπηρεσίας στο θεσμό της νομικής αρωγής. Επιπλέον, διεκδικούμε την άτοκη δανειοδότηση των νέων συναδέλφων από το Ταμείο Νομικών με εγγύηση του Συλλόγου, την ενθάρρυνση της συνεργατικής δικηγορίας με οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, τη δημιουργία υπηρεσίας εντός του Συλλόγου για την προώθηση της απασχόλησης των ασκουμένων και των νέων δικηγόρων και την ενίσχυση της επιμόρφωσης σε θέματα δικηγορικής πρακτικής.

- Ποια είναι η θέση της «Κοινωνίας των Δικηγόρων» για το «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος;

Αναρωτιέμαι, για ποιο «άνοιγμα» συζητάμε; Του «ορθάνοιχτου» επαγγέλματός μας; Το «άνοιγμα» που εμείς πρώτοι, οι δικηγόροι, αξιώσαμε με πρωτοπόρους τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη, και τον αείμνηστο Πρόεδρό μας, Σωτήρη Πολύδωρα; Όταν, στη δεκαετία του 60, με σκληρούς αγώνες αξίωσαν το αυτονόητο δικαίωμα καθενός να ασκεί το επάγγελμα για το οποίο σπούδασε και με το οποίο ονειρεύτηκε το μέλλον του; Όταν αξίωσαν, ότι δεν μπορεί ο ασκούμενος δικηγόρος να περιμένει πέντε (5) χρόνια για να προκηρυχθούν οι εξετάσεις δικηγόρων; Όταν αξίωσαν ο απόφοιτος της Νομικής Σχολής να έχει τη δυνατότητα να υπηρετήσει τη Δικαιοσύνη; Να υπηρετήσει τον πολίτη; Να γίνει δικηγόρος και να συνεισφέρει με τις γνώσεις, την όρεξη και την φρεσκάδα της σκέψης του στην απονομή του δικαίου; Σήμερα βαφτίζουν «άνοιγμα» επαγγέλματος τη μετατροπή του δικηγόρου – συλλειτουργού της Δικαιοσύνης σε έμπορο, διεκπεραιωτή και φοροεισπράκτορα για λογαριασμό του κράτους. Σε αυτού του είδους το «άνοιγμα» είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Προηγήθηκε η επιβολή Φ.Π.Α στις δικηγορικές υπηρεσίες, η οποία έκανε, σε πολλές περιπτώσεις, απαγορευτική την πρόσβαση του πολίτη στα Δικαστήρια. Πέραν τούτων μετέτρεψε, όπως είπα, τον δικηγόρο σε φοροεισπράκτορα και επέβαλαν ειδικότερα στη νέα και στο νέο δικηγόρο ένα πρόσθετο απαγορευτικό κόστος για τη λειτουργία του γραφείο του

- Μεταξύ των συνυποψηφίων σας, ποιος θα θέλατε να είναι μαζί σας στο β’ γύρο των εκλογών και γιατί;

Σίγουρα ο πιο άξιος και ο πιο ικανός, που να διακρίνεται για την εντιμότητά του και για το ήθος του. Ώστε, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, την επομένη των εκλογών ο Σύλλογός μας να έχει μία ηγεσία η οποία να είναι σε θέση και να έχει την ειλικρινή διάθεση να εργαστεί για το καλό των συναδέλφων και του λειτουργήματος.

Δημοσιεύτηκε στις 10-2-2011, στο τεύχος 19 του περιοδικού "Πολιτικά Θέματα".

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.