Λέμε NAI στην Ευρώπη, OXI στη δραχμή

Τρίτη, 30/06/2015 - 14:28
Ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Γιάννης Αδαμοπουλος σε επιστολή του αναφέρει πως «στις 28 Μαΐου 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Και δεν το έκανε εύκολα.
 
Το έκανε με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, απέναντι του. Σε όλους εμάς, που τότε βρισκόμαστε στην εφηβεία, ακόμη ηχούν στα αυτιά μας τα συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Όχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων», «Έξω από την ΕΟΚ». Συμμετέχοντας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η χώρα μας γνώρισε πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι Έλληνες απέκτησαν ένα επίπεδο διαβίωσης που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Κι ύστερα ήρθε η κρίση, η οποία, με πρωταρχική ευθύνη των Ελλήνων πολιτικών, δεν αντιμετωπίστηκε ούτε έγκαιρα ούτε αποτελεσματικά, με λήψη και εφαρμογή μέτρων που θα επέτρεπαν την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.Ουδείς ξεχνάει το «Τσοβόλα δώστα όλα», ουδείς ξεχνάει το «Λεφτά υπάρχουν».
 
Την περίοδο 2011-2014, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε επανειλημμένα όλα εκείνα τα δυσβάσταχτα μνημονιακά μέτρα, όπως είναι οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, οι οποίες, σε συνδυασμό με την οριζόντια υπερφορολόγηση, δεν επιβάρυναν απλώς αλλά εξαθλίωσαν τον ελληνικό λαό, με την ανεργία εντός του 2013 να είχε ήδη ξεπεράσει το 27% – το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση – το οποίο, σε απόλυτους αριθμούς, αντιστοιχούσε τότε σε περισσότερους από 1.300.000 ανέργους.


Την ίδια περίοδο, ο Σύλλογός μας δεν δίστασε να καταγγείλει δημόσια και σε όλους τους τόνους τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (κατάργηση της ΕΡΤ, περιορισμός των καταβαλλόμενων στους εμμίσθους δικηγόρους αποζημιώσεων με αλλαγή και του τρόπου καθορισμού των μηνιαίων αποδοχών τους, παροχή στο Δημόσιο της δυνατότητας να επιβάλλει κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων ακόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σαββατοκύριακα, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος καθώς και το μήνα Αύγουστο), καθώς όλες – πέρα από τα ειδικότερα ουσιαστικά και νομικά ζητήματα που θέτει καθεμιά – εκδόθηκαν χωρίς να υφίσταται «έκτακτη περίπτωση», στην οποία να συντρέχει «εξαιρετικά επείγουσα» και «απρόβλεπτη ανάγκη», ώστε να είναι επιτρεπτή η κατ’ άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος άσκηση νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία. Σήμερα, όμως, και μολονότι ως λαός υποστήκαμε τόσες θυσίες τα προηγούμενα πέντε χρόνια, διαμορφώνεται ένα εντελώς πρωτόγνωρο και άκρως επικίνδυνο σκηνικό.

Η νέα κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, όχι μόνο δεν πέτυχε κάτι καλύτερο απέναντι στην «τρόικα», την οποία μάλιστα αναβάπτισε σε «θεσμούς» (!) αλλά, αντιθέτως, έφτασε στο σημείο να διαπραγματεύεται πολύ χειρότερα μέτρα από αυτά τα οποία είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κι ενώ ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε συμφωνία, έπραξε το αδιανόητο: διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις, προκηρύσσοντας δημοψήφισμα-παρωδία για σχέδιο συμφωνίας το οποίο οι θεσμοί έχουν ήδη αποσύρει (!) και έκλεισε τις τράπεζες, παραλύοντας ολόκληρη την οικονομία της χώρας!

Είναι πλέον σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει την έξοδο από την ευρωζώνη. Είναι αποφασισμένη πρώτα να δεσμεύσει τις καταθέσεις των πολιτών, όπως έκανε με τα αποθεματικά των δημοσίων φορέων, και ύστερα να κόψει εθνικό νόμισμα, προκειμένου να ικανοποιήσει την εκλογική της πελατεία, μοιράζοντας χαρτονομίσματα, που θα έχουν περίπου την αξία των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται.

Η θέση μας είναι στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτές οι ημέρες θα κρίνουν το μέλλον της πατρίδας μας για τις επόμενες δεκαετίες. Αν οι πολίτες δεν πουν ένα ξεκάθαρο «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη».

πηγή: protothema.gr

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.