"Οι δικηγόροι χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας" - Συνέντευξη του Γιάννη Αδαμόπουλου στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"

Κυριακή, 27/02/2011 - 12:46

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ηλιάνα Φωκιανάκη.

"Η κυβέρνηση, αποδεχόμενη προτάσεις έξωθεν, επέλεξε δυστυχώς να πορευτεί σε λογικές μνημονιακές και άκρως αντιαναπτυξιακές"

- Είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του κλάδου σας για το άνοιγμα του επαγγέλματός σας;

Η Κυβέρνηση, αποδεχόμενη προτάσεις «έξωθεν» επέλεξε δυστυχώς να πορευτεί σε λογικές «μνημονιακές» και άκρως αντιαναπτυξιακές, όπως είναι για παράδειγμα η επιβολή ΦΠΑ στην παροχή των δικηγορικών υπηρεσιών, η «καρτελοποίηση» των αμοιβών, η διακοπή της «αιμοδοσίας» των Συλλόγων δια της κατάργησης των γραμματίων προείσπραξης, αλλά και η «υπαλληλοποίηση» μεγάλου μέρους συναδέλφων - ιδίως των νέων - με όχημα τη γεωγραφική απελευθέρωση. Όλα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια Κυβέρνησης και τρόικας για το λεγόμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματός μας, η οποία παρεμπιπτόντως έχει στοχοποιήσει το δικηγόρο στα μάτια του απλού πολίτη δημιουργώντας την εικόνα του ως ενός επαγγελματία με τεράστια κέρδη, αρνούμενου πεισματικά να συμβάλλει στα δημόσια βάρη. Δεν μπορώ, ωστόσο, παρά να αναρωτιέμαι για ποιο αλήθεια «άνοιγμα» συζητάμε. Αυτό μέσω του οποίου οδηγούμαστε με μαθηματικά βέβαιο τρόπο στην «εμπορευματοποίηση» του κλάδου; Αυτό μέσω του οποίου μετακυλίεται στον πολίτη ο φόρος προστιθέμενης αξίας, δυσχεραίνοντας στην ουσία την πρόσβασή του στη Δικαιοσύνη; Πρόκειται για μεθοδεύσεις ασύμβατες με την αμιγώς επιστημονική φύση του δικηγορικού λειτουργήματος και την ιδιότητα του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης. Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του λειτουργήματός μας και να θωρακίσουμε τη σχέση πολίτη – Δικαιοσύνης ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του προς αυτήν, οφείλουμε να αντιταχθούμε σε όλες αυτές τις λογικές.

"Πρόθεσή μου είναι να ξεφύγουμε επιτέλους από ευχολόγια και να επιλύσουμε δυναμικά τα προβλήματα που δυστυχώς χρονίζουν"

- Τι καινούριο κομίζει ο συνδυασμός σας και σε τι ακριβώς διαφέρει από τους υπόλοιπους οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων σας;

Διατυπώσαμε εξ αρχής ένα σαφές προγραμματικό πλαίσιο πάνω στη βάση της ιεράρχησης προτεραιοτήτων και της διατύπωσης ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων προτάσεων για την αναζωογόνηση του Συλλόγου μας, το οποίο μάλιστα θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση μέσω και της ιστοσελίδας μας. Το πρόγραμμά μας δεν είναι γενικόλογο. Aντίθετα προσεγγίζει - κατά τρόπο πρωτοποριακό για τα δεδομένα του ΔΣΑ - κάθε ξεχωριστή πληθυσμιακή ομάδα συναδέλφων όπως είναι αυτή της μητέρας και του υπό συνταξιοδότηση δικηγόρου, αλλά και του νέου συναδέλφου. Οι προτάσεις που διατυπώνουμε ενσωματώνουν διεκδικήσεις ετών οι οποίες δυστυχώς δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από την Πολιτεία αλλά και τις διοικήσεις του παρελθόντος. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η ρήξη με παλαιάς κοπής συνδικαλιστικές νοοτροπίες ξένες προς τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων.

- Ποια πιστεύετε πως πρέπει να είναι στο εξής η στάση του ΔΣΑ απέναντι στoυς υπόλοιπουw δικηγορικούς συλλόγους της χώρας οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις;

Η αυτοτέλεια κάθε συλλόγου δίνει περιθώρια για τη λήψη κατά τόπους αποφάσεων. Ωστόσο, η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί την ενότητα του δικηγορικού κόσµου της χώρας και τη διατύπωση σαφούς και ενιαίου λόγου για όσα τον απασχολούν. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η πρότασή μου για τη διεξαγωγή και την εν συνεχεία θεσμοποίηση Πανελλήνιου Δικηγορικού Συνεδρίου. Αυτή η πρόταση εκφράζει ένα προσωπικό μου όραμα, που δεν είναι άλλο από τη συστράτευση του συνόλου των δυνάμεων της δικηγορικής κοινότητας με απώτερο στόχο όχι απλά τη βελτίωση των υφιστάμενων δυσλειτουργιών, αλλά την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης ως θεσμού.

"Οι γραφειοκρατικές συμπληγάδες συνθλίβουν την επιστημονική μας ιδιότητα"

- Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε ως συνδυασμός;

Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια η δικηγορική καθημερινότητα έχει πλέον εξελιχθεί σε μία «οδύσσεια», η οποία συνθλίβει την επιστημονική μας ιδιότητα ανάμεσα σε γραφειοκρατικές «συμπληγάδες». Η «Κοινωνία των Δικηγόρων» διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την αύξηση του αριθμού των δικαστών και του ανθρώπινου δυναμικού των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, τη χωροταξική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, την καθιέρωση θεσμικής γνωμοδοτικής αξιολόγησης του δικαστικού έργου με τη συμμετοχή και των Δικηγορικών Συλλόγων, τη δυνατότητα των δικηγόρων να εκφράζουν συλλογικά κατά τρόπο θεσμικό στους αρμόδιους φορείς και στα υπουργεία τις απόψεις τους αναφορικά με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και δυσλειτουργίες που ανακύπτουν από την εφαρμογή τους στην πράξη, καθώς επίσης και την άμεση προώθηση της διαδικασίας για τον εκσυγχρονισμό των Κωδίκων Δικονομίας. Παράλληλα, θεωρούμε καίριας σημασίας την ενδυνάμωση των δημοκρατικών συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων όχι μόνο σε επίπεδο ΔΣΑ, αλλά και σε εθνικό επίπεδο μέσω και της θεσμοποίησης Πανελλήνιου Δικηγορικού Συνεδρίου, του μόνου ικανού οργάνου να συντονίσει τις δράσεις της δικηγορικής κοινότητας ως συνόλου. Βασική επίσης πρότασή μας αποτελεί η επίτευξη διαφάνειας διά της κατοχύρωσης της ετήσιας και διαρκούς λογοδοσίας της αιρετής Διοίκησης του Συλλόγου μας, μέσω της δημοσιότητας των αποφάσεων και της οικονομικής διαχείρισης στα έντυπα και ηλεκτρονικά επικοινωνιακά μέσα του Συλλόγου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" την 27-2-2011.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.