«Είμαστε σχήμα μάχης σε συνθήκες σκληρού θεσμικού αγώνα» - Συνέντευξη του Γιάννη Αδαμόπουλου στο newscode.gr

Πέμπτη, 03/03/2011 - 14:57

«Πρεσβεύουμε μια νέα αντίληψη και γι’ αυτό δικαιωθήκαμε» αναφέρει στο newscode.gr, o υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με τον συνδυασμό «Κοινωνία των Δικηγόρων» κ. Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος εισήλθε στον β’ γύρο των εκλογών του ΔΣΑ. O κ. Αδαμόπουλος μιλάει για τη σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις και λογικές του «κομματικού σωλήνα» και σημειώνει ότι «Τα προβλήματα “δεν έχουν χρώμα”, ούτε και οι λύσεις που θα δώσουμε ως αυριανή αρχή του ΔΣΑ».

 
- Διαψεύσατε τα προγνωστικά εισερχόμενος στο β’ γύρο των εκλογών του ΔΣΑ. Είναι αυτό μια προσωπική νίκη;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω και με τα δύο σκέλη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εισπράτταμε πίστη στην προγραμματική μας πρόταση και απαίτηση αλλαγής νοοτροπιών. Αυτό μας έδινε ελπίδα και ισχυρή προοπτική νίκης. Δεν ασχοληθήκαμε με την ποσοτική ισχύ των μηχανισμών. Πρεσβεύουμε μια νέα αντίληψη και γι’ αυτό δικαιωθήκαμε. Στο β’ γύρο των εκλογών συγκρουόμαστε με μια τέτοια σκληρή αντίληψη μηχανισμών. Θα είμαστε και πάλι νικητές.

Από την άλλη, προφανώς και δεν θέτω προσωπικά κριτήρια. Είναι συλλογική νίκη προγραμματικού λόγου και ευθύνης. Εντολή από την καρδιά της ίδιας της δικηγορικής κοινότητας να συγκρουστούμε με κατεστημένες αντιλήψεις και λογικές του «κομματικού σωλήνα». Και αυτό θα πράξουμε μέχρι τέλους.

-Ο κ. Ζαφειρόπουλος κάλεσε σε ψήφο κατά συνείδηση βάσει προγραμματικού λόγου. Περιμένατε μια πιο ρητή στήριξη;

Ο κ. Ζαφειρόπουλος έπραξε το αυτονόητο για το κύρος του πρώτου επιστημονικού Συλλόγου της χώρας. Οι συνάδελφοί μας, και προφανώς όσοι στήριξαν τον κ. Ζαφειρόπουλο, δεν είναι «κοπάδι» και δεν ανέμεναν οδηγίες από κανέναν. Σε κάθε περίπτωση, έχω την «πολυτέλεια» να εκλαμβάνω ως έμμεση στήριξη τα λεγόμενά του, δεδομένου ότι εμείς καταθέσαμε πλήρη προγραμματική πρόταση, την οποία θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση, ήδη από το Δεκέμβριο. Αντιθέτως, εναγωνίως αναζητώ -χωρίς επιτυχία- το πρόγραμμα του κ. Βερβεσού.

Θέλω όμως να πω και κάτι επιπλέον. Η συγκυρία έφερε, μετά από δεκαετίες κοινών αγώνων, να διεκδικήσουμε αμφότεροι με τον κ. Ζαφειρόπουλο την προεδρία του Συλλόγου. Τιμώ την κοινή μας διαδρομή και τους δεσμούς μου με τον ίδιο και όσους συντάχθηκαν μαζί του. Εκτιμώ ότι πράττουν το ίδιο και εκείνοι. Οι πρόσκαιροι εκλογικοί συσχετισμοί δεν αλλοιώνουν την ιστορία και τη συνείδηση.

-Πού θα κριθεί ο β’ γύρος των εκλογών;

Συγκροτείται ήδη ένα ευρύ, πολυπρόσωπο και ακομμάτιστο πλειοψηφικό ρεύμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής που απαξιώνει το λειτούργημά μας. Ο κ. Βερβεσός την καταδικάζει; Το βέβαιο είναι ότι δεν μπόρεσε να ανακόψει την προϊούσα εμπορευματοποίηση του κλάδου για τις ανάγκες του Μνημονίου. Υπήρξε όμηρος κομματικών στηρίξεων και συσχετισμών. Ως Αντιπρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την «κοσμογονία» που συντελέστηκε για εμάς, χωρίς εμάς: ΦΠΑ, «απελευθέρωση», «υπαλληλοποίηση». Οι ευθύνες αυτές θα του καταλογιστούν στο ακέραιο.

Αντιθέτως, εμείς κομίζουμε πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης όλων των δεινών που επεσώρευσε η πολιτική της Κυβέρνησης. Είμαστε σχήμα μάχης σε συνθήκες σκληρού θεσμικού αγώνα. Θα τιμήσουμε την εντολή υλοποίησης του προγραμματικού μας πλαισίου. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη όλων των συναδέλφων μας. Τα προβλήματα «δεν έχουν χρώμα», ούτε και οι λύσεις που θα δώσουμε ως αυριανή αρχή του ΔΣΑ.

Δημοσιεύθηκε στο newscode.gr στις 03-03-2011.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.