«Να Εστιάσουμε σε Αυτά που μας Ενώνουν» - Άρθρο του Γιάννη Αδαμόπουλου στο inlaw.gr

Παρασκευή, 04/03/2011 - 18:53

Στην κρίσιμη εθνική συγκυρία που βιώνουμε, ο δικηγόρος δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι απών. Ως επικεφαλής της «Κοινωνίας των Δικηγόρων» αισθάνομαι υπερήφανος όχι για το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αυτό καθαυτό αλλά γιατί καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας με σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις: α) για την αποκατάσταση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος, β) για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα της δικηγορίας, γ) για την καλύτερη διοίκηση του Συλλόγου και των Ταμείων μας, δ) για την κοινωνική προστασία ειδικών κατηγοριών συναδέλφων, και ε) για την αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του Δ.Σ.Α. (βλ. σχετ. www.ktd.gr).

Η επιχειρούμενη «στοχοποίηση» του δικηγορικού κλάδου είναι μία πρόκληση να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, χωρίς ιδεολογικές, πολιτικές, κομματικές ή συνδικαλιστικές αγκυλώσεις και περιχαρακώσεις. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, πιστεύω ότι η αναζήτηση ουσιαστικών και αποτελεσματικών λύσεων πρέπει να γίνει με βάση αυτά που μας ενώνουν και όχι με βάση αυτά που μας χωρίζουν. Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, όλοι ανεξαιρέτως οι Σύμβουλοι πρέπει να έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και ενεργό συμμετοχή στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε πραγματικά την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας, μόνο έτσι θα πείσουμε την πολιτική εξουσία αλλά και την ίδια την κοινωνία για τον εύλογο και δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων μας.

Άμεσες προτεραιότητές του νέου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών πρέπει να είναι: α) η άμεση σύγκληση πανελλήνιου δικηγορικού συνεδρίου για τη διασφάλιση της ενότητας και τη διατύπωση σαφούς και ενιαίου λόγου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο μας, καθώς και β) η επαναδιαπραγμάτευση της επιβολής Φ.Π.Α. στις δικηγορικές υπηρεσίες.

Σε επίπεδο διοίκησης του Συλλόγου, ο νέος πρόεδρος πρέπει να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες όσον αφορά: α) τον εκσυγχρονισμό όλων των Επιτροπών που λειτουργούν εντός του Συλλόγου και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων, β) τη δημοσίευση των αποφάσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου και των πρακτικών των συνεδριάσεων, γ) την καθιέρωση ετήσιας και διαρκούς λογοδοσίας της Διοίκησης του Συλλόγου μας, μέσω της δημοσιότητας των αποφάσεων και της οικονομικής διαχείρισης στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, δ) την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την ουσιαστική αναβάθμιση της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών «Ισοκράτης», ε) τη θεσμική αναβάθμιση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, και στ) τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας του Συλλόγου με την Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

Ο δικηγόρος, ως συλλειτουργός στην απονομή της δικαιοσύνης και υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου, πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του με συναίσθημα ευθύνης και με συνείδηση υπευθυνότητας. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο δικηγόρος δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι ούτε έμπορος ούτε φοροεισπράκτορας για λογαριασμό του κράτους.

Με την πεποίθηση ότι είναι ευθύνη να ‘σαι δικηγόρος, καλώ όλους τους συναδέλφους να προσέλθουν και να συμμετάσχουν στο β’ γύρο των εκλογών, όποιον υποψήφιο πρόεδρο κι αν προτίθενται να στηρίξουν με την ψήφο τους. Γιατί, όπως στον α’ γύρο έτσι και τώρα, εκτιμώ ότι τυχόν αυξημένα ποσοστά αποχής θα ερμηνευθούν από την πολιτική εξουσία ως αδιαφορία των ίδιων των δικηγόρων για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.

Δημοσιεύτηκε στo inlaw.gr στις 04/03/2011.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.