«Το επάγγελμά μας είναι ορθάνοιχτο» - Ο Γιάννης Αδαμόπουλος στο ιδιότυπο ηλεκτρονικό debate της ιστοσελίδας "Βήμα online"

Δευτέρα, 07/03/2011 - 02:47

Οι δύο "μονομάχοι" διεκδικούν την Κυριακή 6 Μαρτίου και την Τρίτη 8 Μαρτίου την ψήφο περίπου 22.000 δικηγόρων του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, με στόχο βέβαια την κατάκτηση της προεδρίας. Το Βήμα online προσκάλεσε τους δύο υποψηφίους σε ένα ιδιότυπο ηλεκτρονικό debate πριν από τη μεγάλη μάχη της Κυριακής. Τους καλέσαμε να ανοίξουν και οι δύο τα χαρτιά τους για τα προβλήματα των δικηγόρων αλλά και για τη στάση τους στις μεγάλες υποθέσεις που ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη και τη χώρα.

Γιάννης Αδαμόπουλος

«Το Επάγγελμά μας είναι ορθάνοιχτο»

-Ποιες είναι οι πρώτες σας ενέργειες σε περίπτωση, που εκλεγείτε Πρόεδρος;

Αμεσες προτεραιότητές της Κοινωνίας των Δικηγόρων είναι α) η σύγκληση πανελλήνιου δικηγορικού συνεδρίου για τη διασφάλιση της ενότητας και τη διατύπωση σαφούς και ενιαίου λόγου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο μας, β) η επαναδιαπραγμάτευση της επιβολής Φ.Π.Α. στις δικηγορικές υπηρεσίες με στόχο - αν όχι την κατάργηση της σχετικής πρόβλεψης – τη μετακύλιση σε χαμηλότερη κλίμακα. Σημειώνω, ότι σήμερα επιβάλλεται Φ.Π. Α ακόμη και στις εισφορές μας στα ταμεία και στο δικηγορικό σύλλογο (!!!), γεγονός το οποίο είναι παράνομο γ) η ετήσια και διαρκής λογοδοσία της Διοίκησης του Συλλόγου μας, μέσω της δημοσιότητας των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και των αποφάσεών του και βεβαίως της οικονομικής διαχείρισης στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του Συλλόγου.

-Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα των Αθηναίων δικηγόρων;

«Η διαδικασία και η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης που ισοδυναμεί πλέον με αρνησιδικία. Σήμερα οι δίκες προσδιορίζονται μετά από 2 και 3 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν μπορεί να βρει το δίκιο του, με άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Κλονίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στη δικαιοσύνη, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Εκτός από την αναμόρφωση των Κωδίκων Δικονομίας, προτείνουμε, περαιτέρω, την αύξηση του αριθμού των δικαστών και του ανθρώπινου δυναμικού των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και τη χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστικών υπηρεσιών».

-Πως θα αντιμετωπίσετε τα μέτρα της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων;

«Η Κυβέρνηση, αποδεχόμενη προτάσεις «έξωθεν» επέλεξε δυστυχώς να πορευτεί σε λογικές «μνημονιακές» και άκρως αντιαναπτυξιακές, όπως είναι για παράδειγμα η επιβολή Φ.Π.Α. στην παροχή των δικηγορικών υπηρεσιών, η «καρτελοποίηση» των αμοιβών, η διακοπή της «αιμοδοσίας» των Συλλόγων δια της κατάργησης των γραμματίων προείσπραξης, αλλά και η «υπαλληλοποίηση» μεγάλου μέρους συναδέλφων - ιδίως των νέων - με όχημα τη γεωγραφική απελευθέρωση. Όλα αυτά εντάσσονται στην προσπάθεια Κυβέρνησης και τρόικας για το λεγόμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματός μας, η οποία παρεμπιπτόντως έχει στοχοποιήσει το δικηγόρο στα μάτια του απλού πολίτη δημιουργώντας την εικόνα του ως ενός επαγγελματία με τεράστια κέρδη, αρνούμενου πεισματικά να συμβάλλει στα δημόσια βάρη. Δεν μπορώ, ωστόσο, παρά να αναρωτιέμαι για ποιο «άνοιγμα» συζητάμε. «Ανοιγμα» του ορθάνοικτου επαγγέλματός μας; Οταν 1.000 περίπου δικηγόροι εγγράφονται κατ’ έτος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών; Αυτές οι κυβερνητικές ενέργειες οδηγούν με μαθηματικά βέβαιο τρόπο στην «εμπορευματοποίηση» του κλάδου μας. ‘Όμως ο δικηγόρος δεν είναι έμπορος. Είναι συμπράττων λειτουργός της Δικαιοσύνης. 7.000, κυρίως νέοι δικηγόροι, δεν έχουν ούτε ένα γραμμάτιο προείσπραξης. Πρόκειται για κυβερνητικές μεθοδεύσεις ασύμβατες με την αμιγώς επιστημονική φύση του δικηγορικού λειτουργήματος και την ιδιότητα του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης. Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του λειτουργήματός μας και να θωρακίσουμε τη σχέση Πολίτη – Δικαιοσύνης ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του προς αυτήν, οφείλουμε να αντιταχθούμε σε όλες αυτές τις λογικές· και αυτό, όπως προανέφερα, όχι μόνο από πρόθεση διαφύλαξης κεκτημένων κλαδικών συμφερόντων, αλλά και από επιθυμία να αποτρέψουμε την «εμπορευματοποίηση» της παροχής των δικηγορικών υπηρεσιών.

-Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Προέδρου στις μεγάλες υποθέσεις, στα σκάνδαλα, που ερευνά η Δικαιοσύνη ή η Βουλή;

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει τη θεσμική δυνατότητα – αν όχι υποχρέωση – να παρεμβαίνει στα αρμόδια όργανα του κράτους, προτείνοντας την υιοθέτηση ρυθμίσεων οι οποίες θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων που απασχολούν τη δημόσια ζωή. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η άρση της ατιμωρησίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς προϋποθέτουν ριζικές αλλαγές στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, τις οποίες προτείνουμε συνολικά στο πλαίσιο των θέσεών μας για την αναμόρφωση των Κωδίκων Δικονομίας.

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "Βήμα online" την 2-3-2011.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=387485

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.