Άνοιξε ο κύκλος των δικηγορικών εκλογών με υποψήφιο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τον Γιάννη Αδαμόπουλο

Τετάρτη, 22/12/2010 - 22:22

Αριθμός Είδησης: 9423980

Αθήνα, Ελλάδα 21/12/2010 17:34 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Άνοιξε σήμερα την αυλαία των δικηγορικών εκλογών της Αθήνας, οι οποίες θα διεξαχθούν την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου 2011, ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος (πρόσκειται στο χώρο της ΝΔ), ο οποίος σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών παρουσίασε το πρόγραμμα του συνδυασμού του (Κοινωνία των Δικηγόρων).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, οι βουλευτές της ΝΔ, Πρ. Παυλόπουλος και Ε. Στυλιανίδης, όπως και άλλα στελέχη από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αδαμόπουλος διετέλεσε επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή (2005-2007), πρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (2007-2009) και γενικός γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (Φεβρουάριος 2009-Οκτώβριος 2009).

Ο Αδαμόπουλος κατά την ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στο «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος, λέγοντας: «Το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει σήμερα το σχέδιο νόμου για το λεγόμενο άνοιγμα των "κλειστών επαγγελμάτων", ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνει και το "άνοιγμα" του δικηγορικού λειτουργήματος. Άραγε ποιο "άνοιγμα"; Του ορθάνοικτου επαγγέλματός μας; Το "άνοιγμα" που εμείς πρώτοι, οι δικηγόροι, αξιώσαμε με πρωτοπόρους τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, και τον αείμνηστο πρόεδρό μας, Σωτήρη Πολύδωρα;.

Βαφτίζουν "άνοιγμα" την κατάργηση των ελάχιστων προεισπραττομένων αμοιβών και την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Βαφτίζουν, με λίγα λόγια, "άνοιγμα" την κατάργηση των Δικηγορικών Συλλόγων. Βαφτίζουν άνοιγμα την εξαθλίωση των δικηγόρων. Βαφτίζουν άνοιγμα τη μετατροπή του δικηγόρου σε έμπορο-επαγγελματία».

Ο Αδαμόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και αντιπροτείνει την αύξηση του ποσοστού παρακράτησης φόρου στις δικαστηριακές αμοιβές, την καθιέρωση παρακράτησης φόρου στις αμοιβές από συμβόλαια και απαλλοτριώσεις και την αύξηση των ελάχιστων δικαστηριακών αμοιβών ως διεύρυνση της φορολογητέας βάσης.

Στόχοι του συνδυασμού του Αδαμόπουλου είναι:

  1. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διαφάνειας και δεοντολογίας του δικηγόρου, με αναμόρφωση των βασικών κανονιστικών ρυθμίσεων σε συνεχή διαβούλευση με την Πολιτεία,
  2. Η συνεργασία με την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του δικηγορικού πληθωρισμού,
  3. Η βελτίωση και θωράκιση του συστήματος πειθαρχικού ελέγχου των παραβατικών συμπεριφορών, με μέριμνα για την αποτελεσματικότητα και την αμεροληψία των Πειθαρχικών Συμβουλίων,
  4. Η αύξηση του αριθμού των δικαστών και του ανθρώπινου δυναμικού των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, με επεξεργασία λύσεων επέκτασης του ωραρίου των γραμματειών,
  5. Η νομοθετική καθιέρωση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων,
  6. Η συμμετοχή του Συλλόγου στις μεταρρυθμίσεις των Κωδίκων Δικονομίας,
  7. Η χωροταξική αναδιάρθρωση υπηρεσιών,
  8. Η επέκταση ευρυζωνικών δικτύων και
  9. Η θεσμική γνωμοδοτική αξιολόγηση του δικαστικού έργου, χωρίς φυσικά επέμβαση στην ανεξαρτησία και στο αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.