"Εκλογές ΔΣΑ: Εφαλτήριο για την καταδίκη πολιτικών" - Άρθρο του Γιάννη Αδαμόπουλου στην εφημερίδα "Βραδυνή"

Σάββατο, 05/03/2011 - 16:54

Την Κυριακή 6 και την Τρίτη 8 Μαρτίου διεξάγεται ο επαναληπτικός γύρος των εκλογών στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Η κρισιμότητα της συγκυρίας αλλά και η παραδοσιακή πολιτική φόρτιση των αρχαιρεσιών του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της χώρας καθιστούν το αποτέλεσμα, πέραν από ύψιστη θεσμική έκφραση της δικηγορικής κοινότητας, δεκτικό εξαγωγής ευρύτερων πολιτικών συμπερασμάτων. Όχι βέβαια με τη λογική της μικροκομματικής ανάγνωσης ή σκοπιμότητας, αλλά με την έννοια της επίτασης έλλογων κοινωνικών διεκδικήσεων με συντεταγμένο θεσμικό τρόπο.

Τους τελευταίους μήνες, το λειτούργημά μας υπέστη επίθεση που αλλοιώνει σταδιακά τη φύση του ως συλλειτουργίας στην απονομή της Δικαιοσύνης. Είναι η πολιτική του ΦΠΑ (ακόμη και επί των κρατήσεων!), της εμπορευματοποίησης των δικηγορικών υπηρεσιών, της «καρτελοποίησης» των αμοιβών, της οικονομικής και θεσμικής καταδίκης των Συλλόγων. Είναι αυτό που για τις ανάγκες του Μνημονίου βάφτισαν «απελευθέρωση», αλλά δεν είναι παρά η καθολική απαξίωση ενός ολόκληρου επιστημονικού κλάδου. Δυστυχώς αυτή η πολιτική ευθύνη έχει το ονοματεπώνυμο του ανθυποψηφίου μου στο δεύτερο γύρο και των δυνάμεων που τον στηρίζουν προσδοκώντας σε «πολιτική ανάσα».

Έχω την τιμητική εντολή να εκπροσωπώ στο δεύτερο γύρο των εκλογών το ευρύ, υπερκομματικό πλειοψηφικό ρεύμα της ελπίδας. Αυτό που ζητά με αγωνία επαναδιαπραγμάτευση των δεινών που επεσώρευσε η κυβερνητική πολιτική, αποκατάσταση της πανελλήνιας ενότητας του δικηγορικού κόσμου και θεραπεία των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η διλημματική αυτή συνθήκη έχει ευρύτερη κοινωνική αναγωγή. Η ηχηρή καταδίκη των αυθαίρετων κυβερνητικών πρακτικών και η επιβεβαίωση της αισιοδοξίας στους κόλπους της δικηγορικής κοινότητας θα αποτελέσουν έναυσμα θεσμικής αντεπίθεσης της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε τις δυνάμεις μας στο σκληρό θεσμικό αγώνα που βρίσκεται προ των πυλών. Είμαστε έτοιμοι να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη όλων των συναδέλφων μας με έντιμη και αξιοπρεπή θεσμική μάχη. Ως νέα αρχή του ΔΣΑ, θα τιμήσουμε αυτήν την εντολή.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Βραδυνή" στις 5-3-2011.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.