Η Ολομέλεια των Προέδρων επί του Προσχεδίου Νόμου για την απελευθέρωση του Δικηγορικού Λειτουργήματος

Τετάρτη, 19/01/2011 - 19:17

Παρατηρήσεις και συμπληρώσεις στο Προσχέδιο Νόμου για την απελευθέρωση του Δικηγορικού Λειτουργήματος, τις οποίες αποφάσισε να ζητήσει η Ολομέλεια των Προέδρων κατά τη Συνεδρίασή της στις 17/01/2011.

1. Το άρθρο 57 εδάφιο 1 του Κ.Δ. να επαναδιατυπωθεί ως εξής:
«1. Ο δικηγόρος υποχρεούται να διατηρεί γραφείο ΜΟΝΟ στην έδρα του Συλλόγου στον οποίο ανήκει».

2. Στο άρθρο 96
α.) Μετά τη φράση …υποχρεούται να προκαταβάλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο… να προστεθεί «…τα πιο κάτω οριζόμενα ποσοστά, τα οποία υπολογίζονται επί της νόμιμης αμοιβής για τη συγκεκριμένη υπόθεση που θα χειριστεί, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν ο δικηγόρος έχει συμφωνήσει με τον εντολέα του ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ αμοιβή από τη νόμιμη…»
β.) Μετά τη φράση «και ποσοστό 5% αποδίδεται στο οικείο Ταμείο Πρόνοιας του ΕΤΑΑ» να συμπληρωθεί η φράση «ή στα σωματεία Λογαριασμών Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας (ΛΕΑΔ) των επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων του Ν.2676/1998».
γ.) Το ποσοστό που προκαταβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 96 υπέρ Δ.Σ. Ταμείων κ.λ.π. θα πρέπει να είναι το ίδιο για όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους, δηλαδή 12% όπως ορίζει ο Ν. 2915/2001 για τους Δ.Σ. Αθηνών Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.
δ.) Στις προβλεπόμενες εξαιρέσεις της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου 96 το εδάφιο γ να επαναδιατυπωθεί ως εξής: γ) Το Ελληνικό Δημόσιο του στενού Δημόσιου Τομέα (π.χ. όχι Ι.Κ.Α., Ο.Τ.Α. κ.λ.π.)

3. Στο άρθρο 1 του Π.Δ. 81/2005 να απαλειφθούν οι λέξεις «ή διαφορετικών».

4. Με τον υπό έκδοση φορολογικό Νόμο να προβλεφθεί ότι επί της νόμιμης αμοιβής εκτός της προκαταβολής των δικαιωμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 96 να υποχρεωθεί ο δικηγόρος να προκαταβάλει και το 15% του φόρου εισοδήματος και του αναλογούντα Φ.Π.Α.

5. Ο δικηγόρος που επισκέπτεται Δικαστήριο στην έδρα άλλου Δικηγορικού Συλλόγου υποχρεούται εκεί να εκδίδει το γραμμάτιο είσπραξης δικαιωμάτων όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 96 του Νόμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που ο δικηγόρος μεταβαίνει σε δευτεροβάθμιο Δικαστήριο της ίδιας περιφέρειας.

6. Για την εύρυθμη λειτουργία και προετοιμασία των Συλλόγων θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΜΗΝΩΝ μετά την οποία θα ισχύσει ο Νόμος και παράλληλα με τις φορολογικές ρυθμίσεις που θα αφορούν την παρακράτηση φόρου εισοδήματος στην πηγή και τον αναλογούντα Φ.Π.Α.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.