"Οι εκλογές των δικηγόρων δεν πρέπει να γίνουν μικροκομματικό εργαλείο" - Συνέντευξη του Γιάννη Αδαμόπουλου στην εφημερίδα "metro"

Παρασκευή, 25/02/2011 - 21:08

Ο Γιάννης Αδαμόπουλος μιλάει στον Γιώργο Κατσίγιαννη

«Αυτό που βαφτίζουν «απελευθέρωση» για τις ανάγκες του Μνημονίου, δεν είναι παρά η θεσμοποίηση της άκρατης εμπορευματοποίησης και της απαξίωσης του επιστημονικού έργου», τονίζει μιλώντας στη metro ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία των Δικηγόρων», Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος.

«Οι επικείμενες αρχαιρεσίες των συλλόγων είναι αφετηρία θεσμικής αντίδρασης και ανάληψης της θεσμικής ευθύνης»

-Ποια η σημασία των επικείμενων εκλογών για τη δικηγορική κοινότητα της χώρας;

Στην επίπονη εθνική και κοινωνική συγκυρία που βιώνουμε, το δικηγορικό λειτούργημα υφίσταται αυθαίρετες παρεμβάσεις, που τείνουν να αλλοιώσουν τη φύση του ως συλλειτουργίας στην απονομή της δικαιοσύνης.

Αυτό που βαφτίζουν «απελευθέρωση» για τις ανάγκες του Μνημονίου δεν είναι παρά η θεσμοποίηση της άκρατης εμπορευματοποίησης και της απαξίωσης του επιστημονικού έργου. Αν σ’ αυτά συνυπολογιστούν οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης και Διοίκησης, αντιλαμβάνεται κανείς την κρισιμότητα της περίστασης για τον Έλληνα δικηγόρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επικείμενες αρχαιρεσίες των συλλόγων είναι αφετηρία θεσμικής αντίδρασης και ανάληψης της θεσμικής ευθύνης.

Μέσα από τη συλλογική μας έκφραση, θα επιτύχουμε μια άλλη «απελευθέρωση»: αυτήν των δημιουργικών δυνάμεων του δικηγορικού κόσμου, που θα καταδικάσει την αποχή, θα βάλει στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» όλες τις πρακτικές «επαγγελματικού συνδικαλισμού» και θα επαναφέρει στο προσκήνιο την ουσία και τον αυθορμητισμό της προσφοράς.

Γι’ αυτό και, παρά την πολιτική τους φόρτιση, οι αρχαιρεσίες μας δεν πρέπει να εκτραπούν σε μικροκομματικό εργαλείο. Έχω ιδεολογική τοποθέτηση που δεν έκρυψα ποτέ και υπηρέτησα με αξιοπρέπεια. Απευθύνομαι όμως σε όλους όσοι συμμερίζονται ένα πλαίσιο κοινών αξιών και μαχητικής διεκδίκησης. Το πρώτο που πρέπει να αποκαταστήσουμε την επαύριο των εκλογών είναι η πανελλήνια δικηγορική αλληλεγγύη, με τη διοργάνωση Πανελλήνιου Δικηγορικού Συνεδρίου.

«Οι εκλογές των δικηγόρων δεν πρέπει να γίνουν μικροκομματικό εργαλείο»

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες του έργου σας σε περίπτωση εκλογής σας;

Θέσαμε εξ αρχής σε δημόσια διαβούλευση και συνδιαμορφώσαμε με τη δικηγορική κοινότητα ένα πλήρες προγραμματικό πλαίσιο για όλες τις πτυχές του λειτουργήματος, με μέριμνα στις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες συναδέλφων: τον νέο, τον έμμισθο, τη μητέρα συνάδελφο.

Παράλληλα, προτείνουμε άμεσα εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές λύσεις για τη μείωση της γραφειοκρατικής ύλης, τη χρήση νέων τεχνολογιών, την αντιμετώπιση της χωροταξικής διασποράς των υπηρεσιών, την επιστημονική κατάρτιση και υποστήριξη των μελών μας.

Πέραν όμως όλων αυτών, έχω σκοπό να ζητήσω από την κυβέρνηση την επαναδιαπραγμάτευση των πρόσφατων παρεμβάσεων «μνημονιακής» σύλληψης και να διεκδικήσω άρση άδικων, παράλογων και ανεπιεικών μέτρων. Οι εκλεκτοί συνάδελφοι, από όλο το φάσμα της δικηγορίας, που με τιμούν με τη στήριξή τους και εγώ προσωπικά δεσμευόμαστε ηθικά και αναμένουμε την τιμητική εντολή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει.

Η συνέντευξη του κ. Γ. Αδαμόπουλου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα metro 25/02/2011

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.