"Ο δικηγόρος δεν μπορεί να είναι φοροεισπράκτορας του κράτους" - Συνέντευξη του Γιάννη Αδαμόπουλου στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Σάββατο, 26/02/2011 - 19:07

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιάννη Γεωργίου.

-Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα των δικηγηγορικών αρχαιρεσιών της 27ης και 28ης Φεβρουαρίου;

Στην κρίσιμη εθνική συγκυρία που βιώνουμε, η «στοχοποίηση» του δικηγορικού κλάδου είναι μία πρόκληση για όλους όσοι διεκδικούμε την ψήφο των συναδέλφων μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, χωρίς ιδεολογικές, πολιτικές, κομματικές ή συνδικαλιστικές αγκυλώσεις και περιχαρακώσεις. Να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Να συστρατευθούμε σε κοινό αγώνα για την αποκατάσταση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος.

-«Κοινωνία των Δικηγόρων». Πείτε μας δύο λόγια για τους υποψηφίους συμβούλους που μετέχουν στο συνδυασμό σας.

Η Κοινωνία των Δικηγόρων είναι μία αυθεντική συλλογικότητα προσώπων, αποτελούμενη αποκλειστικά από μάχιμους δικηγόρους κάθε ηλικίας. Όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι σύμβουλοι της συνδικαλιστικής μας παράταξης είναι αυτοδημιούργητοι και καταξιωμένοι συνάδελφοι, οι οποίοι διεκδικούν την εκλογή τους με την αξία τους και τις ικανότητές τους. Στο συνδυασμό μας δεν μετέχουν «επαγγελματίες συνδικαλιστές».

-«Ευθύνη να ‘σαι δικηγόρος». Γιατί επιλέξατε αυτή τη διατύπωση ως κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής σας εκστρατείας;

Δεν είναι σύνθημα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο η Κοινωνία των Δικηγόρων αντιλαμβάνεται το δικηγορικό λειτούργημα. Ο δικηγόρος, ως συλλειτουργός στην απονομή της δικαιοσύνης και υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου, πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του με συναίσθημα ευθύνης και με συνείδηση υπευθυνότητας. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο δικηγόρος δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι ούτε έμπορος ούτε φοροεισπράκτορας για λογαριασμό του κράτους. Με αυτή την αντίληψη απευθυνόμαστε στην πολιτική εξουσία αλλά και στην ίδια την κοινωνία, προκειμένου να πείσουμε για τον εύλογο και δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων μας.

-Οι αναφορές «έμπορος» και «φοροεισπράκτορας» αφορούν προφανώς στην επιβολή Φ.Π.Α. στις δικηγορικές υπηρεσίες…

Προφανώς. Με την επιβολή Φ.Π.Α. στις δικηγορικές υπηρεσίες εμπορευματοποιείται το δικηγορικό λειτούργημά, συμπιέζεται το εισόδημά μας, αυξάνεται το κόστος των δικηγορικών υπηρεσιών και, τελικά, αυτός που επιβαρύνεται περισσότερο από όλους είναι ο ίδιος ο πολίτης.

-Αν εκλεγείτε, πώς σκοπεύετε να διοικήσετε τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών;

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, όλοι ανεξαιρέτως οι Σύμβουλοι πρέπει να έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και ενεργό συμμετοχή στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων. Ειδικότερα, ως Κοινωνία των Δικηγόρων θέτουμε τις ακόλουθες προτεραιότητες: α) τον εκσυγχρονισμό όλων των Επιτροπών που λειτουργούν εντός του Συλλόγου και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών στη λήψη των αποφάσεων, β) τη δημοσίευση των αποφάσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου και των πρακτικών των συνεδριάσεων, γ) την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την ουσιαστική αναβάθμιση της Τράπεζας Νομικών Πληροφοριών «Ισοκράτης», δ) τη θεσμική αναβάθμιση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ε) τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας του Συλλόγου με την Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

-Και για τους νέους δικηγόρους, τι προτίθεστε να κάνετε;

Στις προτεραιότητές μας περιλαμβάνονται η καθιέρωση μίας αποτελεσματικής διαδικασίας ελέγχου της τήρησης των ελάχιστων αμοιβών που προβλέπονται για τους ασκούμενους και τους νέους δικηγόρους, η κατάργηση της ετήσιας εισφοράς στο Σύλλογο για συναδέλφους κάτω της πενταετίας, η ενίσχυση του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Νέων Δικηγόρων και η προτίμηση των νέων συναδέλφων ως συνηγόρων υπηρεσίας στο θεσμό της νομικής αρωγής. Επιπλέον, διεκδικούμε την άτοκη δανειοδότηση των νέων συναδέλφων από το Ταμείο Νομικών με εγγύηση του Συλλόγου, την ενθάρρυνση της συνεργατικής δικηγορίας με οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, καθώς και τη δημιουργία υπηρεσίας εντός του Συλλόγου για την προώθηση της απασχόλησης των ασκουμένων και των νέων δικηγόρων και την ενίσχυση της επιμόρφωσης σε θέματα δικηγορικής πρακτικής.

-Φτάνοντας στο τέλος της παρούσας συζήτησης, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους συναδέλφους σας ενόψει των εκλογών;

Καλώ όλους τους συναδέλφους να προσέλθουν και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, όποιον υποψήφιο πρόεδρο κι αν επιλέξουν, όποιον συνδυασμό κι αν προτίθενται να στηρίξουν με την ψήφο τους. Τυχόν αυξημένα ποσοστά αποχής είναι βέβαιο ότι θα ερμηνευθούν από την πολιτική εξουσία ως αδιαφορία των δικηγόρων για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" την 26-2-2011.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.