Ο υποψήφιος πρόεδρος για το ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος στο newscode.gr

Τρίτη, 08/02/2011 - 23:35

Ο Γιάννης Αδαμόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία των Δικηγόρων» μιλά στο newscode.gr για τη επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στον ΔΣΑ, για τους στόχους που θέτει ως πρόεδρος όλων των δικηγόρων, για το πρόγραμμά του και για τις θέσεις του αναφορικά με το «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος.

- Γιατί στις επικείμενες αρχαιρεσίες να επιλέξει ένας δικηγόρος να στηρίξει εσάς και την «Κοινωνία των Δικηγόρων»;

Γιατί αρθρώσαμε εξ αρχής ακομμάτιστο και σαφή προγραμματικό λόγο για όλα ανεξαιρέτως τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, προϊόν συνδιαμόρφωσης με την ευρεία δικηγορική κοινότητα, μέσα από διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση (www.ktd.gr). Γιατί κομίζουμε το συνδυασμό εμπειρίας και δημιουργικού ενθουσιασμού. Γιατί με πλαισιώνουν αυτοδημιούργητοι συνάδελφοι όλων των ηλικιών, που βασίζονται σε ικανότητες και όχι σε «κληρονομικά δικαιώματα». Γιατί η εποχή των «επαγγελματιών» συνδικαλιστών παρήλθε ανεπιστρεπτί και η ουσία είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

- Πείτε μας δύο λόγια για το πρόγραμμά σας. Ειδικότερα, όσον αφορά την καθημερινότητα της δικηγορίας, ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος δικηγόρος και ποιες λύσεις προτείνετε;

Ως μάχιμος δικηγόρος δύο και πλέον δεκαετιών γνωρίζω ότι η επαφή με το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και τις δημόσιες υπηρεσίες είναι μια καθημερινή «Οδύσσεια»: προκλητική καθυστέρηση στην απονομή που αγγίζει πρακτικά τα όρια της αρνησιδικίας, απαράδεκτες συνθήκες στους χώρους των Δικαστηρίων, συμφόρηση της γραμματειακής ύλης, αλόγιστη χωροταξική διασπορά των δικαστικών υπηρεσιών. Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, προφανώς απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός και ισχυρή πολιτική βούληση.

Η «Κοινωνία των Δικηγόρων» διεκδικεί:
α) την αύξηση του αριθμού των δικαστών και του ανθρώπινου δυναμικού των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων,
β) την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων,
γ) τον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών,
δ) τη χωροταξική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, καθώς και
ε) την καθιέρωση θεσμικής γνωμοδοτικής αξιολόγησης του δικαστικού έργου με τη συμμετοχή και των Δικηγορικών Συλλόγων.

- Ποια είναι η θέση της «Κοινωνίας των Δικηγόρων» για το «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος;

Αναρωτιέμαι, για ποιο «άνοιγμα» συζητάμε; Σήμερα βαφτίζουν «άνοιγμα» επαγγέλματος την «εμπορευματοποίηση» του κλάδου για τις ανάγκες του Μνημονίου. Αντιαναπτυξιακές λογικές επιβολής ΦΠΑ, «καρτελοποίηση» των αμοιβών και διακοπή της «αιμοδοσίας» των Συλλόγων δια της κατάργησης των γραμματίων, «υπαλληλοποίηση» με όχημα τη γεωγραφική απελευθέρωση. Σε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Θα υπηρετούμε πάντα το ιδανικό του συλλειτουργού της Δικαιοσύνης σ’ ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού αναφορικά με την παροχή νομικών υπηρεσιών.

-Πως αντιμετωπίζετε την έντονη πολιτική φόρτιση που συνοδεύει τις εκλογές του ΔΣΑ;

Την απορρίπτω στο μέτρο που αποτελεί εργαλείο αποπροσανατολισμού της δικηγορικής κοινότητας και αποδυναμώνει τη συλλογική διεκδίκηση εύλογων αιτημάτων. Τη σέβομαι μόνον ως ένδειξη κρισιμότητας της συγκυρίας, πάντοτε όμως υπό καθεστώς ιδεολογικής συνέπειας, διαπαραταξιακής συνεννόησης και ομοψυχίας. Την ιδεολογική μου ταυτότητα δεν την έκρυψα ποτέ. Άλλοι παλινδρόμησαν. Εγώ δεσμεύομαι ηθικά ότι θα είμαι Πρόεδρος όλων των δικηγόρων, ανεξαρτήτως της επιλογής τους και της εκάστοτε κυβερνητικής συγκυρίας.

Πηγή: www.newscode.gr (http://www.newscode.gr/proswpa/story/o-ypopshfios-proedros-gia-to-dsa-g-...)

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.