Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος στο politis-gr

Κυριακή, 06/03/2011 - 13:18

Ο Γιάννης Αδαμόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία των Δικηγόρων» σε συνέντευξή του στο politis-gr.com μιλά για τη σημερινή (αλλά και τη μεθαυριανή) εκλογική αναμέτρηση στον ΔΣΑ.

-Ποιο είναι το διακύβευμα του β’ γύρου των εκλογών του ΔΣΑ;

Έχω την αίσθηση ότι το διακύβευμα είναι διττό. Αφενός η θεσμική έκφραση της δικηγορικής κοινότητας σε επίπεδο εσωτερικής οργάνωσής της. Αφετέρου, η δυνατότητα εξαγωγής ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού μηνύματος. Οι δύο αυτοί άξονες τέμνονται σε ένα σημείο, την ανάγκη καταδίκης βλαπτικών πολιτικών που υποβαθμίζουν το λειτούργημά μας και αλλοιώνουν τη φύση του κομίζοντας μια «μνημονιακή», εμπορευματοποιημένη εκδοχή του.

Τούτο θα αποτελέσει έναυσμα θεσμικής αντίδρασης και μάχης για την ανάκτηση και τη διατήρηση κεκτημένων του δικηγορικού κόσμου, για την ανατροπή όσων αποφασίστηκαν για εμάς, χωρίς εμάς.

Ταυτόχρονα όμως, με δεδομένη και τη διαχρονική πολιτική φόρτιση των αρχαιρεσιών του ΔΣΑ, η επαναληπτική εκλογή μπορεί να λειτουργήσει και ως καταλύτης νομιμοποίησης και ενίσχυσης έλλογων θεσμικών διεκδικήσεων σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Η θεσμική πρωτοπορία του ΔΣΑ θα έγκειται και στην ενεργοποίηση ευρύτερων αντανακλαστικών του ελληνικού επιστημονικού κόσμου.

Είναι επομένως ένα διακύβευμα βαθιά πολιτικό, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής λειτουργίας του Συλλόγου όσο και γενικότερης κοινωνικής σημασίας του θεσμικού ρόλου των επιστημονικών φορέων.

-Πιθανή εκλογή σας μπορεί επομένως να ερμηνευθεί ως νίκη κάποιου κομματικού χώρου;

Σας απαντώ κατηγορηματικά, όχι. Υπηρέτησα ανέκαθεν με αξιοπρέπεια και εντιμότητα την ιδεολογία μου, χωρίς ποτέ να την κρύψω ή να την αρνηθώ. Ωστόσο, από την αρχή της προσπάθειάς μας απευθυνθήκαμε στο σύνολο της δικηγορικής οικογένειας υπερβαίνοντας ανούσιες μικροκομματικές αγκυλώσεις.

Στην επαναληπτική εκλογή έχω λάβει την εντολή εμπιστοσύνης να εκπροσωπήσω τις δυνάμεις της αισιοδοξίας, της αντίστασης και της σκληρής θεσμικής μάχης απέναντι στους εκπροσώπους των «δικηγοροκτόνων» πολιτικών. Έχω εξουσιοδοτηθεί να συγκρουστώ με κατεστημένες νοοτροπίες και κομματικούς μηχανισμούς. Έχω απόλυτη συναίσθηση ότι δεν είναι εντολή παραταξιακή ή στενά ιδεολογική. Είναι εντολή συναδελφική, είναι συλλογικό αίτημα που δημιουργεί πλειοψηφικό, υπερκομματικό ρεύμα νίκης. Την εντολή αυτή εμπιστοσύνης και δημιουργίας θα την τιμήσουμε μέχρι τέλους.

Έχω βαθιά πεποίθηση ότι «τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα», ούτε και οι λύσεις που πρόκειται να δώσουμε ως αυριανή αρχή του ΔΣΑ.

Δημοσιεύτηκε στο politis-gr στις 6-3-2011.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.