"Παρήλθε η εποχή του επαγγελματικού συνδικαλισμού" - Συνέντευξη του Γιάννη Αδαμόπουλου στην εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ»

Σάββατο, 19/02/2011 - 15:03

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Δημ. Μπεκιάρη.

-"Αποφασίσατε να διεκδικήσετε την προεδρία του ΔΣΑ σε μια εποχή δύσκολη για τον κλάδο σας. Ποια κίνητρα σας ώθησαν σ’ αυτήν την απόφαση;"

Το λειτούργημά μας δεν εξαιρείται της κρίσιμης και επίπονης εθνικής συγκυρίας. Ο επιπρόσθετος παράγοντας είναι ότι δεν υφίσταται απλές προσβολές εισοδηματικών κατακτήσεων, αλλά ριζικές μεταβολές που τείνουν να αλλοιώσουν τη φύση του ως συλλειτουργίας στην απονομή της Δικαιοσύνης. Η ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι για μένα μια πρόκληση την οποία αποφάσισα να επιδιώξω θεσμικά. Αποφάσισα να καταθέσω ένα προγραμματικό πλαίσιο που βασίζεται στη συναίνεση, οριοθετεί προτεραιότητες και διεκδικεί λύσεις. Αποφάσισα να συνεχίσω να μάχομαι για όσα χρόνια έχω τιμηθεί με την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου. Σ’ αυτήν την προσπάθεια, με πλαισιώνουν εκλεκτοί αυτοδημιούργητοι συνεργάτες απ’ όλο το ηλικιακό και επιστημονικό φάσμα της δικηγορικής κοινότητας, από τους οποίους λείπει μεν η μικροκομματική λογική αλλά περισσεύει η διάθεση έργου και προσφοράς. Το πιστεύω ακράδαντα: παρήλθε η εποχή του «επαγγελματικού συνδικαλισμού», πρέπει να επιστρέψει η ουσία και ο αυθορμητισμός της προσφοράς.

-"Ποια είναι τα βασικά σημεία του προγράμματός σας;"

Βασικός στόχος μας θα είναι να ανακόψουμε τη λαίλαπα των αλλαγών που συνδέονται με τη «μνημονιακή» κατανόηση της δικηγορίας: την προϊούσα εμπορευματοποίηση δια της επιβολής ΦΠΑ, την καρτελοποίηση των αμοιβών και την οικονομική αφαίμαξη των Συλλόγων με όχημα την αμφισβήτηση των ελάχιστων ορίων και τον κίνδυνο της «υπαλληλοποίησης» από την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών. Τέτοιου είδους «απελευθέρωση», εμείς οι φιλελεύθεροι, την αρνούμαστε και ιδεολογικά και πρακτικά και θα αγωνιστούμε για τη νομοθετική αποκατάσταση κεκτημένων του κλάδου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραμελήσουμε «τα του οίκου μας». Έχουμε διατυπώσει αναλυτικές προτάσεις για τη βελτίωση της δικαστηριακής πραγματικότητας με χωροταξική αναδιοργάνωση και χρήση των νέων τεχνολογιών, την αξιολόγηση του δικανικού έργου, την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών των Ταμείων μας, τη μέριμνα για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες συναδέλφων μας. Επιδιώκουμε να ανορθώσουμε το επιστημονικό μας κύρος που πλήττεται βάναυσα στις γραφειοκρατικές και διαδικαστικές «συμπληγάδες» της δικηγορικής καθημερινότητας.
Προέχει όμως και κάτι άλλο: να αποκαταστήσουμε την πανελλήνια δικηγορική αλληλεγγύη. Να λειτουργήσουμε και πάλι με αντανακλαστικά εθνικού δικηγορικού κλάδου. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, θεωρώ αναγκαία τη σύγκληση Πανελλήνιου Δικηγορικού Συνεδρίου μετά τις αρχαιρεσίες των Συλλόγων.

-"Οι εκλογές του ΔΣΑ θα έχουν πολιτικά μηνύματα; Πώς πρέπει να ερμηνευθεί πολιτικά τυχόν εκλογή σας;"

Δεν υπάρχει εκλογική διαδικασία χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, ιδιαίτερα στη φορτισμένη κοινωνική συγκυρία που βιώνουμε. Απορρίπτω όμως την κομματικοποίηση των αρχαιρεσιών στο μεγαλύτερο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας. Είναι όχημα αποδυνάμωσης του συλλογικού μηνύματος της δικηγορικής οικογένειας.

Την προσωπική μου ιδεολογική τοποθέτηση δεν την έκρυψα ποτέ. Αντίθετα, την υπηρέτησα αταλάντευτα από θέσεις ευθύνης με εντιμότητα που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Δεν απευθύνομαι όμως μόνον σε όσους τη συμμερίζονται, αλλά σε όλους όσοι έχουν τη διάθεση κοινών αγώνων στη βάση κοινών αξιών. Έπραξε λοιπόν ορθότατα η Ν.Δ. που δεν αναμίχθηκε, και ας προσπάθησαν πολλοί να προκαταλάβουν τη στάση της. Τα προβλήματά μας «δεν έχουν χρώμα», ούτε και οι λύσεις που πρόκειται να δώσω.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η ΑΞΙΑ" της 19ης/20ης Φεβρουαρίου 2011.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.