Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Υπονόμευση του αγώνα μας;

Πέμπτη, 28/01/2016 - 19:18

Η παράταξή μας ευθύς εξ αρχής έχει ταχθεί εναντίον του σχεδίου νόμου της Κυβέρνησης για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών, των Δικηγόρων και των άλλων επιστημόνων. Είχαμε τονίσει ότι οι περιεχόμενες σ’ αυτό διατάξεις αποτελούν δήμευση του δικηγορικού εισοδήματος και οδηγούν σε βίαιη έξωση χιλιάδων επιστημόνων από το επάγγελμα. Συνεπώς, ορθά αντέδρασαν οι επιστημονικοί φορείς, με τους οποίους η προηγούμενη Διοίκηση είχε συγκροτήσει Πανεπιστημονικό μέτωπο. Βέβαια, για άλλη μία φορά οι επιστήμονες και φυσικά οι Δικηγόροι έγιναν στόχος των συστημικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία προσπάθησαν να υποβαθμίσουν αλλά και να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις των επιστημόνων βαπτίζοντάς τες «κίνημα της γραβάτας». Με άλλα λόγια, κίνημα των δήθεν … βολεμένων.

Και ναι μεν αποστομωτική απάντηση σ’ όλους αυτούς που χρόνια τώρα έχουν στο στόχαστρο τους το Δικηγορικό Σώμα και σκοπό τους την κατασυκοφάντηση των δίκαιων δικηγορικών αιτημάτων, έδωσαν οι δύο πράγματι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που διατράνωσαν το αίσθημα της καθολικής αντίστασης σε παράλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν χωρεί όμως και αμφιβολία ότι η κατ’ επάγγελμα πλειοδοσία κάποιων σε «αγωνιστικό παλμό», ακόμη και με γηπεδικά συνθήματα ξένα προς το δικηγορικό ήθος, συνεχίζει να βλάπτει τη δικηγορική κοινότητα.

 

ΜΗΠΩΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΙ;

Ταυτόχρονα, με πρωτοφανή έκπληξη ο δικηγορικός κόσμος της χώρας αντιλαμβάνεται ότι η διαπραγμάτευση των εκπροσώπων του για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι … ελαφρώς ασθενέστερη από την εξωτερική μορφή των κινητοποιήσεων, τις οποίες οι ίδιοι διοργανώνουν. Κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε μάλιστα να φθάσει στο σημείο να ισχυριστεί ότι σε περίοδο αποχών διαρκείας, πορειών διαμαρτυρίας και αποκλεισμών δικαστικών μεγάρων, οι θέσεις του Συντονιστικού οργάνου ταυτίζονται επί της αρχής με αυτές του Υπουργείου.

Σε ανυπόγραφο έγγραφο που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Αλεξανδρής προς τα μέλη της Συντονιστικής και το οποίο «αποτελεί σχέδιο προτάσεων – σκέψεων των επιστημονικών φορέων, που αναπτύχθηκαν κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή 15.1.2016», όπως αυτολεξεί αναγράφεται στην καταληκτική παράγραφό του, καταγράφονται, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι άξονες:

«Επικουρικώς εάν δεν διατηρηθεί αυτοτελώς το Ταμείο λόγω της ειλημμένης μνημονιακής δέσμευσης  προτείνεται η διοικητική αυτοτέλεια εντός του ΕΦΚΑ ως τομέα και τη συμμετοχή των εκπροσώπων των επιστημόνων στις διοικήσεις των δύο Ανωνύμων Εταιρειών αξιοποίησης περιουσίας κινητής και ακίνητης του ΕΦΚΑ, καθώς προβλέπεται στο προσχέδιο νόμου.

(…)

Σύνδεση εισφοράς με βάση το εισόδημα και όχι όπως  σήμερα με βάση τα έτη ασφάλισης.

(…)

Κίνητρα σε όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης προκειμένου να παραμείνουν στο επάγγελμα.

(…)

Εκκαθάριση σε ετήσια βάση της υποχρέωσης της συνολικής ασφαλιστικής εισφοράς με μηνιαία καταβολή μόνο των ελαχίστων (κατωτάτων ορίων) εισφορών».

 

Τι φέρεται λοιπόν να «προτείνει-σκέπτεται» η Συντονιστική κατά τον Πρόεδρό της;

·         Σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα και μηνιαία καταβολή τους, δηλαδή πλήρη προσχώρηση στη λογική της «φορολόγησης δια της ασφάλισης».

·         Αποδοχή του ενδεχομένου κατάργησης της αυτοτέλειας του Ταμείου μας.

·         De facto αύξηση των ορίων ηλικίας.

Τα ερωτήματα προκύπτουν αμείλικτα:

Τι διαπραγμάτευση διεξάγεται;

Πιστεύουν άραγε πραγματικά όσα υποστηρίζουν δημοσίως;

Μήπως κάποιοι έχουν ενδώσει και εξασφαλίζουν απλώς την εκτόνωση της κοινής γνώμης;

Θα είχαμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι όλα οφείλονται σε εκφραστικό σφάλμα του συντάκτη και ότι το αληθές είναι ότι αυτά αποτελούν απλώς αντικείμενο προς συζήτηση και όχι θέσεις του σώματος. Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, ο Πρόεδρος αρνήθηκε την ίδια την αποστολή αυτού του «non-paper» (!!!). Δεν αντιλαμβάνεται ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των αποδεκτών αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα; Αλλά και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι που ανήρτησαν αυτολεξεί το περιεχόμενό του στην ιστοσελίδα τους, άραγε «εφηύραν» το έγγραφο;

Είναι στιγμή να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ έχει την υποχρέωση να αναγνωρίσει ή να απορρίψει δημοσίως την προέλευση του εγγράφου και να εγκρίνει ή να αποκηρύξει το περιεχόμενό του. Έχει ηθικό καθήκον να ξεκαθαρίσει υπό ποιες συνθήκες ηγείται ex officio του πανελλήνιου δικηγορικού αγώνα και, πρωτίστως, αν το κάνει ασμένως.

Παραθέτουμε αυτούσιο το παραπάνω κείμενο με ημερομηνία 15.1.2016, το οποίο εστάλη μόνο στα μέλη στης Συντονιστικής Επιτροπής.

 

15.1.2016

Θέματα προς συζήτηση

στο διάλογο με το Υπουργείο

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

 

1)  Διατήρηση του ΕΤΑΑ ως ενιαίου αυτοτελούς ταμείου λόγω της ιδιαιτερότητάς του,  που  συνίσταται στα  εξής :  α) ασφάλιση ιδιότητας και όχι υπηρεσίας ή εργασίας β) επαρκή αποθεματικά διαθέσιμα  γ) έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης καθ’ όλο το προδιαδρομόν διάστημα.

 

2)  Επικουρικώς εάν δεν διατηρηθεί αυτοτελώς το Ταμείο λόγω της ειλημμένης μνημονιακής δέσμευσης  προτείνεται η διοικητική αυτοτέλεια εντός του ΕΦΚΑ ως τομέα και τη συμμετοχή των εκπροσώπων των επιστημόνων στις διοικήσεις των δύο Ανωνύμων Εταιρειών αξιοποίησης περιουσίας κινητής και ακίνητης του ΕΦΚΑ, καθώς προβλέπεται στο προσχέδιο νόμου.

 

3)  Συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο τριών εκπροσώπων, έναν από κάθε φορέα (νομικοί, υγειονομικοί, μηχανικοί).

 

ΕΙΣΦΟΡΕΣ

 

1)  Σύνδεση εισφοράς με βάση το εισόδημα και όχι όπως  σήμερα με βάση τα έτη ασφάλισης.

 

2)  Όλοι οι συντελεστές που αφορούν την κύρια και την επικουρική σύνταξη θα κινούνται κατά ανώτατο όριο (πλαφόν) στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του ποσοστιαίου καθορισμού των ασφαλιστικών εισφορών,  λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας της οικονομικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές οικονομίες (7 χρόνια ύφεση).

 

3)  Πρόβλεψη για προοδευτικό συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σταδιακή  κλιμάκωση σε βάθος τριετίας μέχρι το 2019 (όπως και με τους αγρότες).

 

4)  Καθορισμός των εισφορών για τον Κλάδο Υγείας σε ποσό και όχι σε ποσοστό, επί του εισοδήματος, δεδομένης της υγειονομικής παροχής, που είναι ίδια για όλους.

 

5)  Προστασία νέων επιστημόνων μέχρι 5ετίας, στο ήμισυ της καθορισθησομένης ασφαλιστικής εισφοράς.

 

6)  Κίνητρα σε όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης προκειμένου να παραμείνουν στο επάγγελμα.

 

7)  Θέσπιση ανεισφορολόγητου ορίου για τους  χαμηλοεισοδηματίες (προστασία ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος). Άμεση υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για την οικονομική ενίσχυσή τους μέσω του ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ (ν. 3896/11).

 

8)  Σωρευτική θέσπιση ανώτατου ορίου (πλαφόν) ασφαλιστικής και φορολογικής υποχρέωσης του ελεύθερου επαγγελματία σε ετήσια βάση επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός του.

 

9)  Εκκαθάριση σε ετήσια βάση της υποχρέωσης της συνολικής ασφαλιστικής εισφοράς με μηνιαία καταβολή μόνο των ελαχίστων (κατωτάτων ορίων) εισφορών.

 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΠΑΡΟΧΕΣ

 

1)   Αύξηση των προβλεπόμενων ποσοστών αναπλήρωσης για την καθορισμένη ανταποδοτική σύνταξη. (Τήρηση των όρων της ανταποδοτικότητας σε επίπεδα που καθιστούν συμβατές τις καταβαλλόμενες εισφορές  με την σύνταξη – αντιπαροχή).

 

2)  Ρητή νομοθετική κατοχύρωση της κρατικής εγγύησης και επί του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης.
 

·       Το παρόν κείμενο αποτελεί σχέδιο προτάσεων – σκέψεων των επιστημονικών φορέων, που αναπτύχθηκαν κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή 15.1.2016. Επ’ αυτών πρέπει να πάρουμε θέση ενόψει της συνάντησης που έχει προγραμματισθεί  τη Δευτέρα 18.1.2016 μεταξύ του υπουργείου και εκπροσώπων των φορέων, ώστε να εμφανισθούν οι φορείς,  κατά το δυνατόν, με κοινές θέσεις και αντιπροτάσεις επί των προτάσεων του υπουργείου. 

 

Κάθε συνάδελφος πρέπει να το διαβάσει και να αναρωτηθεί:

-          Γιατί δεν ετέθη προς συζήτηση στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών;

-          Γιατί δεν ετέθη στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αλλά και στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων;

 

 

 

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.