Ομιλία Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου – Κεντρική Προεκλογική Εκδήλωση της «Κοινωνίας των Δικηγόρων»

Τετάρτη, 19/02/2014 - 21:13

Φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Νιώθω πραγματική συγκίνηση και μεγάλη τιμή που συμμετέχω σε αυτήν τη συγκέντρωση. Μια συνάντηση:

  • Που ενώνει διαφορετικές γενιές ανθρώπων με κοινούς δεσμούς. Ιδεολογικούς, δικηγορικούς, μα πάνω απ’ όλα ανθρώπινους.
  • Που ανανεώνει την πίστη μας στον κοινό σκοπό, την πρόοδο του δικηγορικού λειτουργήματος.
  • Που αποδεικνύει ότι οι υγιείς δυνάμεις που διαχρονικά εγγυήθηκαν την πορεία του Δικηγορικού Συλλόγου είναι και σήμερα παρούσες, έτοιμες για μία ακόμη μεγάλη μάχη ιδεών και προγραμμάτων.

Ευχαριστώ θερμά τους αγαπημένους φίλους που μίλησαν με κολακευτικά λόγια για την προσπάθειά μας. Αυτός είναι ο πλούτος ανθρώπινου δυναμικού που συγκροτεί την «Κοινωνία των Δικηγόρων» και δεν εξαντλείται σε ένα ψηφοδέλτιο.

Που ενσαρκώνει τη διαδρομή από το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της ελληνικής δικηγορίας.

Που δείχνει ότι είμαστε η φυσική και θεσμική συνέχεια μιας μεγάλης και ιστορικής δικηγορικής παράταξης που έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει ακόμη μακρύτερα. Γιατί δεν είναι ευκαιριακή συμμαχία ετερόκλητων προσωπικών μηχανισμών, αλλά εθελούσια συνάντηση ανθρώπων στη βάση κοινών δεσμών και διαδρομών.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας. Μας δίνετε τη δύναμη να προχωρήσουμε. Εγγυάστε τη διάδοση του μηνύματος που κομίζουμε. Προδικάζετε τη μεγάλη νίκη του δικηγορικού κόσμου σε λίγες μέρες. Νίκη συμμετοχής και συνέχειας.

 

Φίλες και φίλοι,

Πέρασαν μόλις δύο εβδομάδες από την τελευταία μαζική συνάντησή μας, εδώ, στον ίδιο χώρο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, παγιώθηκε η πεποίθηση ότι είμαστε η μόνη δύναμη  σταθερότητας για το δικηγορικό κόσμο.

Δύναμη δημιουργίας αλλά και αποτροπής.

Είχαμε την ευκαιρία αυτές τις μέρες να εκθέσουμε το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε σε όλους τους τομείς της δικηγορικής καθημερινότητας, αλλά και να απαριθμήσουμε σημείο προς σημείο με πειστήρια και τεκμηριωμένο απολογισμό όλες εκείνες τις αντιδικηγορικές μεθοδεύσεις που εμποδίστηκαν από τη σθεναρή θεσμική αντίσταση που προβάλαμε.

Είχαμε την ευκαιρία να πείσουμε ότι στη θητεία που έρχεται θα διατηρήσουμε τα κεκτημένα και θα άρουμε αδικίες που συντελέστηκαν.

Τι είδαμε, αντιθέτως, από όσους ευαγγελίζονται εδώ και δεκαετίες την «αλλαγή»;;;

«Λάσπη», αντιφάσεις, κενότητα προγραμματικού λόγου.

  • Μας συκοφάντησαν για δήθεν οικονομική κακοδιαχείριση. Αναδιπλώθηκαν σπασμωδικά όταν κατέστη πρόδηλο ότι σε συνθήκες δριμείας οικονομικής κρίσης παραδίδουμε ακέραιο το αποθεματικό που παραλάβαμε.

Ποιοι έκαναν τους ηθικούς κήνσορες; Εκείνοι που πλαστογράφησαν υπογραφές-ακόμη και νεκρών-για να συγκληθεί Γενική Συνέλευση! Εκείνοι που ιδρώνουν ακόμη και στη σκέψη του ελέγχου των οικονομικών για το διάστημα που είχαν την ευθύνη τους.

  • Μας χρέωσαν μειωμένη αποτελεσματικότητα. Τι προτείνουν σήμερα; Κατάργηση του ΦΠΑ! Ποιοι άραγε;;; Εκείνοι που τον προπαγάνδισαν ως αποτυχία της θητείας μου(!!!), ενώ επιβλήθηκε τον Ιούλιο του 2010, δηλαδή σε χρόνο που δεν ήμουν καν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου!!! Εκείνοι που είχαν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης εκ μέρους του ΔΣΑ με την τότε Κυβέρνηση του πολιτικού χώρου τους και διαβεβαίωναν την παραμονή της επιβολής του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί! Έχουν ονοματεπώνυμο: το ξέρετε όλοι, το έχετε καταψηφίσει πολλάκις.
  •  Μας λοιδόρησαν ακόμη και για το αναντίλεκτο και αναμφισβήτητο γεγονός ότι σταθήκαμε απέναντι στην πολιτική εστία μας μπροστά στο συμφέρον της δικηγορικής κοινότητας.

Η υποκρισία τις τελευταίες ημέρες φθάνει στα όρια της πολιτικής παράνοιας: Αντιμνημονιακοί ψευδοακτιβιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε αγαστή σύμπνοια με τους πολιτικούς απολογητές του φυσικού αυτουργού της εισόδου της χώρας μας στο Μνημόνιο, με «ψέγουν» για τη δήλωσή μου ότι υποστέλλω τις κομματικές «σημαίες». Μόνιμοι καθ’ έξιν υβριστές της Κυβέρνησης με καλούσαν να αποφύγω τις θεσμικές ρήξεις μαζί της, μην τυχόν και «αλιεύσουμε» τίποτα.

Τέτοιοι είναι. «Τσάμπα μάγκες». Επικριτές του πληκτρολογίου. Ζητιάνοι της κεντρικής εξουσίας και όχι θεσμικοί συνομιλητές της.


Φίλες και φίλοι,

Το πολιτικό πλαίσιο και το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι γνωστό σε εκείνους που τις παρακολουθούν με ματιά κριτική και αδέσμευτη. Δεν θα επανέλθω σε γνωστές λεπτομέρειες.  Κάθε συνάδελφος έχει το προνόμιο αλλά και την ευθύνη των συγκρίσεων.

Να κρίνει ποιος είναι ο αδέσμευτος, ποιος είναι ο αυθύπαρκτος, ποιος είναι ο Πρόεδρος με συνδυασμό και ποιοι είναι οι συνδυασμοί σε αναζήτηση Προέδρου ή οι υποψήφιοι Πρόεδροι σε αναζήτηση συνδυασμών.

Οι επιλογές μας θα μας συνοδεύσουν, τουλάχιστον για μία τετραετία…

Πριν όμως λάβουμε τις σεβαστές αυτές αποφάσεις μας, σας καλώ να αναρωτηθούμε έντιμα:

  • Αφενός, σε επίπεδο πραγματικό. Για την πίεση που όλοι αισθανόμαστε στο εισόδημά μας, ευθύνεται άραγε η ηγεσία του ΔΣΑ ή μήπως η παντελής ακινησία της αγοράς; Ποιο κομμάτι της δικηγορικής ύλης απαλλοτριώθηκε επί των ημερών μας; Ποια νόμιμη αμοιβή καταργήθηκε; Ποιο σημείο του νέου Κώδικα, του νομοθετήματος εκείνου που θα καθορίζει θεσμικά το λειτούργημά μας για τις επόμενες δεκαετίες, είναι άραγε βλαπτικό;  
  • Αφετέρου, σε επίπεδο υποθετικό. Ποια άλλη ηγεσία του ΔΣΑ θα είχε επιδείξει την ίδια στάση διεκδίκησης από Πρωθυπουργό και Υπουργούς με ιδεολογική συγγένεια; Μήπως εκείνοι που στις δικηγορικές εκλογές του 2011 δεν είπαν λέξη για το Μνημόνιο, γιατί επένδυαν στην πολιτική στήριξη της τότε Κυβέρνησης;

Ένας Θεός ξέρει τι θα είχε περάσει με αυτούς στην ηγεσία του ΔΣΑ την τριετία που μόλις ολοκληρώθηκε…

Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως: Μην το επιχειρήσετε, καλύτερα να μην μάθουμε ποτέ! 

 

Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έμειναν λίγες μέρες για να ανοίξουν οι κάλπες. Μέρες αγώνα και εγρήγορσης, όχι εφησυχασμού.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα σας ζητώ με την ευθύτητα και την ειλικρίνεια που επιβάλλουν οι κοινοί δεσμοί αγώνων και συναντίληψης την ανανέωση της εντολής και της εμπιστοσύνης σας σε μένα και στους συνεργάτες μου.


Τις μεγάλες μάχες της δικηγορίας θα τις δώσουμε μαζί και την επόμενη τετραετία!

Με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας.

Με έμφαση σ’ αυτά που μας ενώνουν.

Με την πεποίθηση ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο από το παρόν.

Σας καλώ να προσέλθετε μαζικά και να ενισχύσετε τη φωνή του Συλλόγου μας.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την τιμή και την αγάπη σας.


Όλοι μαζί για τη νίκη!


Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος

 

See video

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.