«Κάπ(οι)ος από εμάς», «Κάπος διαφέρουμε»

Είναι νέος, με όραμα και άποψη για τον επαγγελματικό σύλλογο στον οποίο ανήκει

με συνεχή παρουσία στα ακροατήρια των δικαστηρίων, μολονότι μετρά σχεδόν 7 χρόνια δικηγορίας και φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει μια νέα γενιά δικηγόρων στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο Γιάννης Κάπος, απαντώντας στις Ερωτήσεις ΣΤΟ  www.kondiloforos.gr δηλώνει Ότι πορεύεται ΣΤΟ προεκλογικό μαραθώνιο των επικείμενων εκλογών του ΔΣΑ, έχοντας ως μοναδικό αλλά πανίσχυρο - κατά τον ίδιο - όπλο, την αμέριστη συνδρομή των φίλων και συναδέλφων του.

Τι είναι αυτό που σας παρότρυνε να ασχοληθείτε με τα «κοινά» του συλλόγου σας;

Η αλήθεια είναι ότι κατά το παρελθόν, ήμουν ένας από εκείνους, οι οποίοι μέμφονται τον ΔΣΑ ως αμέτοχο παρατηρητή των εξελίξεων και ως συμμέτοχο στην εκμετάλλευση των ασκουμένων και νέων δικηγόρων. Γενικά ήμουν αρνητικός σε κάθε έννοια συμμετοχής σε κάτι που παλαιότερα θεωρούσα ως διεφθαρμένο σύστημα πατροναρισμένο από τα κόμματα. Κατά τη άσκηση του επαγγέλματος διαπίστωσα ότι το μεγαλύτερο σφάλμα μου ήταν ότι ο ίδιος, επέτρεπα σε άλλους, τους οποίους δεν θεωρούσα ικανούς, να εκμεταλλεύονται τη θέση του συμβούλου ΔΣΑ, εις βάρος των υπολοίπων. Έτσι, ο ίδιος γινόμουν αμέτοχος παρατηρητής . Τους προβληματισμούς αυτούς μοιραζόμουν τότε με έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν είναι πια μαζί μας, και χάρη στον οποίο, κατά τις προηγούμενες εκλογές του ΔΣΑ, το έτος 2011, συμμετείχα, για πρώτη φορά ως υποψήφιος, με το συνδυασμό του νυν Προέδρου Γιάννη Αδαμόπουλου . Η στάση αυτού του ανθρώπου, το πάθος του και η παρουσία του με έκαναν να πιστέψω ότι μόνο με τη θέληση, τη σκληρή δουλειά και τη αδιάκοπη συμμετοχή είναι δυνατό να αλλάξουν, όλα όσα κατηγορούσα.

Πιστεύετε ότι πετύχατε το στόχο σας αυτό;

Εάν λάβετε υπόψη ότι μόνον με τη στήριξη φίλων συναδέλφων μαχόμενων δικηγόρων, για λίγες μόνον ψήφους δεν κατέστη δυνατή η εκλογή την προηγούμενη φορά, νομίζω ότι τον πετύχαμε. Κυρίως διότι πείσαμε συναδέρφους που λόγω πεποιθήσεως δεν ασχολούνταν, να συμμετέχουν. Εξάλλου η δίχως κομματικό «χρίσμα »εκλογή του Γιάννη Αδαμόπουλου, ενός δικηγόρου της πράξης στη θέση του Προέδρου του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της Χώρας το 2011 και η μικρή συνεισφορά μας σε αυτή επιστέγασαν την προσπάθειά μας.

Όσον αφορά τη θητεία του νυν Προέδρου, την οποία πολλοί κρίνουν ότι δεν ήταν επιτυχής, τι έχετε να δηλώσετε;

Η τελευταία τριετία, ήταν μια δύσκολη χρονική περίοδος για όλους τους Έλληνες. Ανάμεσα σε αυτούς και για το δικηγορικό σώμα. Όσοι μέμφονται τον νυν Πρόεδρο θα πρέπει να αναρωτηθούν, εάν η μομφή αυτή πηγάζει από συγκεκριμένα σφάλματα και παραλείψεις τα οποία του αποδίδουν ή εάν τελικά η μομφή αυτή είναι εκδήλωση της γενικότερης απογοήτευσής για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί. Δυστυχώς επιβλήθηκαν μέτρα τα οποία ήταν επιβαρυντικά για τους δικηγόρους. Δεν υπάρχει όμως ούτε ένα δυσμενές μέτρο κατά του οποίου να μην προσέφυγε ο ΔΣΑ, ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων. Ταυτόχρονα, πολλοί αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν το εκσυγχρονιστικό έργο του ΔΣΑ κατά τη τελευταία τριετία πχ την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, την καθαρογραφή περίπου 5.000 αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών, την ενημέρωση των δικηγόρων μέσω sms για τις αποφάσεις που εκδίδονται, την «αποϋλοποίηση» των ενσήμων κ.α . Επίσης με τη ψήφιση του ν. Κώδικα περί Δικηγόρων, κατοχυρώθηκαν δια νόμου τα δικαιώματα των ασκουμένων δικηγόρων και συνεργατών δικηγόρων και έτσι τέθηκαν οι βάσεις για την εξάλειψη ενός χρόνιου προβλήματος και την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος των κατηγοριών αυτών.
Συνεπώς εάν «χρεώνω» κάτι στον νυν Πρόεδρο, είναι ότι δεν προέβαλε το έργο αυτό για να επιτύχει προσωπικά οφέλη. Παρόλ 'αυτά μένουν πολλά να γίνουν ακόμη.

«Κάπ(οι)ος από εμάς», «Κάπος διαφέρουμε». Με εύστοχα λογοπαίγνια ζητάτε την ψήφο των δικηγόρων της Αθήνας, δηλώνοντας ότι θα προσφέρετε μια διαφορετική εκπροσώπηση. Ποιες είναι δράσεις εκείνες στις οποίες θα προβείτε σε περίπτωση εκλογής σας, ώστε να επαληθεύσετε τις δηλώσεις - υποσχέσεις σας;

Το μόνο εύκολο θα ήταν να μιλήσω για απαλλαγή από φόρους, για μείωση ασφαλιστικών εισφορών και για έναν επαγγελματικό «παράδεισο» δίχως μνημόνια.
Δυστυχώς, το μνημόνιο είναι μια πραγματικότητα. Δεν ξεχνώ τον τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκαν στους Έλληνες και του Δικηγόρους, οι δυσμενείς αυτές συμφωνίες. Η πίεση για απαλλαγή των βαρών και εξορθολογισμό είναι διαρκής στόχος. Πλην όμως, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων και δυσκολιών του επαγγέλματος θα είναι μόνιμος προβληματισμός και αντικείμενο συζητήσεων και δράσεων. Οι ιδέες είναι πολλές. Άλλες δικές μου και άλλες φίλων συναδέρφων. Τα ηλεκτρονικά πινάκια, η δημιουργία συστήματος διαρκούς και συνεχούς ενημέρωσης των δικηγόρων και πολιτών για τη πορεία των υποθέσεων κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο, η καθιέρωση θεσμών διαρκούς εκπαίδευσης-εξειδίκευσης Δικηγόρων, η πρόσβαση σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και συλλόγων του εξωτερικού, οι συνθήκες «απασχόλησης» των νέων και ασκούμενων δικηγόρων, οι ασφαλιστικές εισφορές και η πιθανότητα ομαδικής ιδιωτικής ασφάλισης, είναι κάποια από τα θέματα που με απασχολούν και σκοπεύω να αναδείξω στο Συμβούλιο του ΔΣΑ σε περίπτωση που κριθώ άξιος από το δικηγορικό σώμα.

Πηγή: www.kondiloforos.gr

 

Λέξεις κλειδιά:

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.