Θέμα ταμπού 2: Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Απέχων όχι. Απών ναι;

Ξεκινάμε.

Άρθρο 1 εδ’ α΄ ν. 3869/2010: «Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους (εφεξής οφειλέτες) δικαιούνται να υποβάλουν στο αρμόδιο δικαστήριο την αίτηση που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 για τη ρύθμιση των οφειλών αυτών και απαλλαγή»

Όπως διανοείσθε όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους αναγνώστες, το ανωτέρω συνιστά απόσπασμα του άρθρου εκείνου που αφορά στο πεδίο εφαρμογής του πολύκροτου νόμου για τα «χρεωκοπημένα» νοικοκυριά.

Ευλόγως σχηματίζεται στον μέσο αναγνώστη δικηγόρο η απορία, εάν και με ποιο τρόπο έχει αυτό σχέση με εμάς, τους πολύπαθους και «χρεωκοπημένους» δικηγόρους και μάλιστα ενόψει εκλογών; Έχει θα έλεγα, καθόσον οι εκπρόσωποί μας στο συμβούλιο του ΔΣΑ – να μην τους πάρει… η μπάλα όλους, κάποιοι εργάστηκαν και εργάζονται ουσιαστικά και δεν «πηδούν» από party σε party - μολονότι καίγονται από τον προεκλογικό πυρετό δεν καίγονται συνάμα να δώσουν μια χείρα βοηθείας, ειδικά σε εμάς τους νέους δικηγόρους, ώστε να μην χρειαστεί εν κατακλείδι να υπαχθούμε και εμείς, ουσία, στο εν λόγω άρθρο.

Δίχως αοριστολογίες και υπαινιγμούς. Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρεί στην υλοποίηση του προγράμματος «Υποστήριξης εφαρμογής του ν. 3869/2010 - συνδρομή στην επιδίωξη για εξωδικαστικό συμβιβασμό» βάσει του οποίου, στο πλαίσιο της δημιουργίας δικτύου συνδρομής σε υπερχρεωμένους καταναλωτές και προς αποφυγή συμφόρησης των πολιτικών δικαστηρίων, τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δύνανται υπαχθούν στις διατάξεις του ν. 3869/2010 και ταυτόχρονα δεν δύνανται, ιδίοις πόροις, να καλύψουν το οικονομικό κόστος, κινούν τις σχετικές διαδικασίες εξώδικου συμβιβασμού, ανέξοδα, μέσω δικηγόρων που θα οριστούν εκ των προτέρων από τον κατά τόπον αρμόδιο δικηγορικό σύλλογο ή μέσω ενώσεων καταναλωτών. Στην περίπτωση δε που θα συνδράμει δικηγόρος, η αμοιβή αυτού θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Με απλά λόγια, ο δύσμοιρος «χρεωκοπημένος» καταναλωτής θα απευθύνεται σε ενώσεις καταναλωτών ή καθορισμένους εκ των προτέρων δικηγόρους προκειμένου να συμβιβαστεί κατά τις διατάξεις του ν. 3869/2010 με τον δανειστή του και τα έξοδα, μεταξύ των οποίων και η αμοιβή του δικηγόρου, θα καλύπτονται από το Δημόσιο με πλάτες Ε.Ε.

Τι σημαίνει αυτό για τους συμμετέχοντες δικηγόρους; Περισσότερη εργασία με δυνητική αύξηση πελατολογίου και δεδομένη καταβολή της αμοιβής. Η τελευταία δε θα κυμαίνεται γύρω στα 200€ για κάθε περίπτωση επιτυχημένου συμβιβασμού. Ποσό αστείο μεν για κάποιον που το εξασφαλίζει λογιστικά με τη χρέωση μιας ώρας δικηγορικής εργασίας, διόλου ευκαταφρόνητο δε για εκείνον, του οποίου αποτελεί το 1/5 των μηνιαίων αποδοχών του.

Άρα, εντός ευλόγου χρόνου θα τρέξουμε όλοι να δηλώσουμε επιθυμία συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα, ώστε με τη λήψη δύο-τριών τέτοιων υποθέσεων να εξασφαλίσουμε ένα πρόσθετο μηνιάτικο… Μπα! Λογαριάσαμε δίχως τον ξενοδόχο. Και τούτο διότι, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να δημοσιοποιηθεί η δράση από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας προς τα μέλη-δικηγόρους που είναι εγγεγραμμένα σε αυτούς. Πριν φτάσουμε εκεί βέβαια, αναγκαίο είναι να εκδηλώσουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας ενδιαφέρον συμμετοχής στην ανωτέρω δράση, ως ενδιάμεσοι φορείς. Ε, λοιπόν μαντέψτε ποιον απ’ όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αναμένουν τέσσερα υπουργεία ( 1.Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 2. Οικονομικών, 3.Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, 4. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) εδώ και καιρό να εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρόσκληση προς σύμπραξη. Ποιόν άλλον από τον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας.

Αδιαφορία; Προεκλογικός κάματος; Κάτι άλλο που δεν τολμώ να ξεστομίσω; Όπως και να έχει δεν νομίζω ότι υπάρχει δικαιολογία. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπογραφεί η σχετική Κ.Υ.Α., χωρίς να
έχει εξασφαλίσει ο Δ.Σ.Α. την συνδρομή του στην εν λόγω δράση και άρα να ζημιωθούμε όλοι εμείς.

Έχω την πεποίθηση, ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουν κουραστεί να βλέπουν, τους ίδιους ανθρώπους, να εκλέγονται, στηριζόμενοι στους σαθρούς ιδεολογικά αλλά συμπαγείς οργανωτικά εκλογικούς μηχανισμούς και να επιδεικνύουν την ίδια παγερή αδιαφορία εργαζόμενοι μόνο προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης προσωπικών συμφερόντων, εις βάρος ημών των υπολοίπων.

Ανοχή και αποχή για άλλη μια φορά; Κυριακή κοντή γιορτή…

Γιάννης Κάπος
Υποψήφιος Σύμβουλος ΔΣΑ
"Κοινωνία των Δικηγόρων"