Με μέτρα Αντιαναπτυξιακής Λογικής αντιμέτωπος ο Δικηγορικός Κλάδος

Το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την ομολογουμένως κρίσιμη εθνική συγκυρία, εξαγγέλεται η εφαρμογή διάφορων μέτρων οικονομικής φύσης πολλά από τα οποία αγγίζουν άμεσα τον κλάδο μας, ανατρέποντας ολοσχερώς τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναφορικά με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Η επιβολή Φ.Π.Α. στην παροχή των δικηγορικών υπηρεσιών και η επικείμενη κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης είναι γεγονός πως αλλάζουν πλέον μια για πάντα τη φύση της εργασίας μας, συμβάλλοντας στην εμπορευματοποίησή της, αλλά και στην αποστέρηση από τα ταμεία του Συλλόγου μας της κύριας πηγής χρηματοδότησής τους.

Είναι γεγονός πως οι κινητοποιήσεις μας στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν πολλές και δυναμικές. Ωστόσο, δεν επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις συνεχίζονται. Οι αλλαγές που προωθούνται αναφορικά με την άσκηση του λειτουργήματός μας είναι συνεχείς. Προβληματίζουν και αιφνιδιάζουν, διαμορφώνοντας παράλληλα στην κοινωνία την εικόνα του δικηγόρου ως ενός δήθεν προνομιούχου επαγγελματία με ροπή στη φοροδιαφυγή και απροθυμία συμβολής στα κοινωνικά βάρη. Οι συνεχείς εξελίξεις απαιτούν και συνεχή δράση εκ μέρους μας, έτσι ώστε να αποκτήσει επιτέλους αξία η άποψή μας και όχι απλά να ερχόμαστε διαρκώς προ τετελεσμένων γεγονότων. Δίχως να αποκλίνουμε από την επί της αρχής αντίθεσή μας εναντίον μέτρων όπως είναι η επιβολή του Φ.Π.Α. και η κατάργηση των κατώτερων τεκμαρτών αμοιβών, όλοι εμείς - η ολότητα της δικηγορικής κοινότητας- είμαστε ακόμα σε θέση να διατυπώσουμε προτάσεις περί μείωσης του φορολογικού συντελεστή και να αντιπροτείνουμε αντίστοιχα την αύξηση των ελάχιστων δικαστηριακών αμοιβών ως τρόπο διεύρυνσης της φορολογητέας βάσης.

Με άλλα λόγια, διαθέτουμε τόσο τη δύναμη όσο και τη θέληση αφενός μεν να αποφύγουμε την εμπορευματοποίηση του λειτουργήματός μας και τη δυσχέρανση της πρόσβασης του πολίτη στη Δικαιοσύνη μέσω της επιβολής μέτρων αναμφισβήτητα αντιαναπτυξιακής λογικής, αφετέρου δε να αποτρέψουμε την «καρτελοποίηση» των αμοιβών προς κατώτατες και ανώτατες κλίμακες και τη συνακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποκρούοντας τη δημιουργία ανισοτήτων στους κόλπους της δικηγορικής κοινότητας και την υπαλληλοποίηση συναδέλφων.

Η θέση της υποψηφιότητάς μας δεν αποβλέπει μόνο στις αρχαιρεσίες που πρόκειται να διεξαχθούν το Φεβρουάριο. Συναισθανόμενοι απόλυτα την ευθύνη που αναλαμβάνουμε και έχοντας απόλυτη επίγνωση της κρίσιμης συγκυρίας, δεσμευόμαστε πως η δραστηριοποίησή μας θα είναι συνεχής και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις αποβλέποντας πάντοτε στην προστασία των συμφερόντων του κλάδου μας και στην αποκατάσταση της εικόνας του στην κοινωνία.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.