Οι Προτάσεις μου

Οι συνθήκες δικηγορίας στη χώρα μας, εν γένει απονομής δικαιοσύνης, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι είναι τριτοκοσμικές, τουλάχιστον σε πολλές περιπτώσεις. Τόσο από πλευράς υλικοτεχνικών υποδομών όσο και από πλευράς διαδικασιών και λειτουργίας. Πέραν αυτού, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας έχει υποστεί πολύ μεγάλη φθορά λόγω της στοχοποίησης του από την κεντρική εξουσία, με αστήρικτες και ισοπεδωτικές γενικεύσεις, που ως αποτέλεσμα έχουν να πληγούν επαγγελματικά χιλιάδες δικηγόροι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους νέοι συνάδελφοι, οι οποίοι, μετά από τόσα χρόνια αγώνα και θυσίας, τελικά είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δικηγορία είτε παραμένουν σε αυτή αλλά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές τους ανάγκες.

Το λειτούργημα της δικηγορίας, εξαιτίας αυτών και άλλων παραγόντων, έχει πλέον χάσει σε μεγάλο βαθμό το κύρος που κάποτε είχε. Ασφαλώς, υπήρχαν πολλές στρεβλώσεις στο χώρο μας ήδη πριν την έναρξη της κρίσης, όμως αυτές εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής.

Στόχος θα πρέπει να είναι να αποκτήσουμε ένα σύστημα δικαιοσύνης που θα κινείται σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο από το σημερινό, ανάλογο της εποχής μας και αντίστοιχο των προηγμένων κρατών.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει, ασφαλώς, να αναβαθμιστεί ο ρόλος του δικηγόρου σε κάθε επίπεδο. Να ξαναβρεθεί στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας, όπως εκ της φύσεως του, της ιστορικής του πορείας και της προσφοράς του, του αρμόζει.

Αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή όλων μας.

Εν προκειμένω, παραθέτω ορισμένες προτάσεις μου, τόσο για τα μικρότερα όσο και για τα μεγαλύτερα ζητήματα που μας απασχολούν. Βεβαίως δεν θα μπορούσαν να είναι περιοριστικές ή ανεπίδεκτες κριτικής. Αντιθέτως, αναμένω και τις δικές σας απόψεις. Μόνο μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση θα μπορούμε, καθημερινά, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και να κάνουμε βήματα προόδου.

Αναλυτικά οι προτάσεις μου στο: http://www.ethemis.gr/dimitris-anastasopoulos/

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.