Προβλήματα της δικηγορικής καθημερινότητας και προτεινόμενες λύσεις

Στη σύγχρονη “Κοινωνία Των Δικηγόρων”, κάθε μάχιμος συνάδελφος δικηγόρος - δημόσιος λειτουργός, στα πλαίσια ενάσκησης των καθηκόντων του, μεταξύ των οποίων, το βασικότερο όλων, πρέπει να είναι τόσο η υπεράσπιση του πολίτη - πελάτη του, όσο και η επίτευξη απονομής δικαιοσύνης και μάλιστα, όσο το δυνατόν επιτυχέστερα τόσο για τον πελάτη του, καθώς επίσης και για την “οικονομία” των δικών, χωρίς να παρελκύει, εννοείται, ή να παρεμποδίζει καθ' οιονδήποτε τρόπο την δικαιοσύνη, είτε εξ ιδίου σφάλματος, είτε λόγω “εξωτερικών παραγόντων”, καλείται να προσπελάσει με ασφάλεια, διαφόρων ειδών, “Συμπληγάδες Πέτρες” και “σκοπέλους”, οι οποίοι στην τελική, ως επί το πλείστον αποφέρουν ζημία τόσο στον ίδιο τον δικηγόρο, όσο και στον πελάτη του, αλλά ακόμα χειρότερα στις δικαιοδοτικές διαδικασίες.

Στόχος μας λοιπόν, είναι η επίλυση των προβλημάτων αυτών με την πρόταση και εφαρμογή ενδεχομένων λύσεων. Αναφέρομαι παραδειγματικά ως εξής:

1. Οι καταθέσεις των δικογράφων να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, άλλως να απλοποιηθεί η διαδικασία κατάθεσης στα δικαστήρια προκειμένου να μην χρονοτριβούμε άσκοπα, απελπιστικά, χρονοβόρα και ζημιογόνα στις ουρές καταθέσεων.

2. Να υπάρχει ηλεκτρονική ανάρτηση των πινακίων και εκθεμάτων των δικαστηρίων (ποινικών και αστικών), κυρίως στα μετ' αναβολής αστικά δικαστήρια, διότι στα δικόγραφα, όταν είναι πρωτοείσακτα, αναγράφεται ο αριθμός του πινακίου στην τελευταία σελίδα.

3. Να καθιερωθεί η ηλεκτρονική επικόλληση των πινακίων, στις μετ' αναβολής υποθέσεις, με τον ίδιο τρόπο, που θα πρέπει να επιτευχθεί και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την έκδοση χρεωστικών καρτών (π.χ από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου μπαίνει το μέρισμα), όπου ο κάθε δικηγόρος θα έχει το δικό του κωδικό και μέσω αυτού να δύναται να κάνει καταθέσεις και επικολλήσεις πινακίων και εν συνεχεία, να αφαιρούνται από την κάρτα τα χρηματικά ποσά των χαρτοσήμων και όποιων παραβόλων. Έτσι θα αποφευχθεί η χρονοβόρος και ταυτόχρονα ανούσια διαδικασία να καθόμαστε στις ουρές για να κολλάμε με το σάλιο χαρτόσημα, σαν να είμαστε αργόσχολοι.

4. Να τοποθετηθούν ειδικές οθόνες touch screen σε όλα τα κτίρια, τουλάχιστον από δυο σε κάθε όροφο, ώστε να δίνεται στον δικηγόρο η δυνατότητα να ελέγχει την έκδοση ή μη αποφάσεων πληκτρολογώντας απλά και μόνο το ΓΑΚ (Γενικός Αριθμός Κατάθεσης), ούτως ώστε να καταργηθούν τα παλαιολιθικά ντοσιέ, όπου τοποθετούν τα φύλλα με τις εκδοθείσες αποφάσεις. Και εκεί περιμένουμε πάντα στην ουρά να τελειώσει ο ένας συνάδελφος μετά τον άλλο και κάνουμε μια ώρα να ψάχνουμε με το όνομα και κοιτάμε ξανά και ξανά μήπως μας ξέφυγε τίποτα.
Ήδη αυτό εφαρμόζεται στην Θεσσαλονίκη εδώ και αρκετά έτη, μάλιστα, υπάρχει πληκτρολόγιο touch screen στην οθόνη, όπου κάθε δικηγόρος απλά πληκτρολογώντας τον αριθμό κατάθεσης, καθίσταται άμεσα ενήμερος για το αν συζητήθηκε, ματαιώθηκε, αναβλήθηκε και για πότε αναβλήθηκε η υπόθεση, καθώς επίσης και για τα στοιχεία των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων.

5. Να καθιερωθεί μια ενιαία ουρά για προσδιορισμό και κατάθεση. Να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων στην περίπτωση, όπου δεν επιτευχθεί η ηλεκτρονική κατάθεση. Να μην στεκόμαστε δηλαδή μια ώρα στην ουρά για προσδιορισμό και άλλη μια ώρα για κατάθεση σε άλλη ουρά.

6. Να κατοχυρωθεί νομοθετικά και ενεργοποιηθεί πάραυτα η ελάχιστη αμοιβή στην συμβουλευτική δικηγορία, άλλως χρονοχρέωση στις εν γένει εξωδικαστικές εργασίες.

7. Να αυξηθεί το επίδομα λοχείας για την γυναίκα δικηγόρο και να κατοχυρωθεί η εξασφάλιση των κατώτατων αποδοχών της, κατά τη διάρκεια της λοχείας ή για διάστημα δύο μηνών από τον τοκετό.

8. Είναι αναγκαία και απαιτητή η μεταφορά της Ευελπίδων πίσω από το Εφετείο, εκεί που στεγάζεται το Ειρηνοδικείο ή κάπου αλλού, όπου η πρόσβαση για τους δικηγόρους και το παρκάρισμα να είναι εφικτό και να μην πληρώνουμε ένα σωρό λεφτά σε ιδιωτικούς χώρους σταθμεύσεως αυτοκινήτων.

9. Να βελτιωθούν οι δικαστικές αίθουσες, τα κτίρια να έχουν όλα ασανσέρ και να γίνουν ανθρώπινες οι τουαλέτες με εντατικούς καθαρισμούς, καθαρίστριες και σαφέστατα υλικά καθαριότητας.

Αυτά τα ζητήματα γνωρίζω, ότι απασχολούν όλους τους δικηγόρους και είναι αυτονόητα, τα οποία ωστόσο, έχουν καταντήσει να είναι ανέφικτα για τους σημερινούς υπευθύνους.

Με αγωνιστικούς,συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ελένη Γεωργοπούλου,
Υποψηφία Σύμβουλος με την “Κοινωνία Των Δικηγόρων” και Υποψήφιο Πρόεδρο τον κύριο Γιάννη Αδαμόπουλο.

Σχόλια

Υποβολή νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.